Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Sija van den Beukel
actueel

Folia telt af | ‘Serieus onderzoek over China is in Amsterdam niet mogelijk’

Redactie Folia,
29 juni 2023 - 12:09

Folia bestaat komend najaar 75 jaar. De redactie blikt dagelijks met een (deel van een) artikel of video letterlijk terug op elk van die jaren en telt zo af naar 13 oktober, de dag dat ‘het mededelingenblad voor de civitas’ precies 75 jaar bestaat. Vandaag deel 29: 7 februari 1976.

Zelden is een academisch proefschrift van een kandidaat van de Universiteit van Amsterdam zo fel geattaqueerd als de studie “Vuil werk, schone toekomst?” van dr. Louise Schenk-Sandbergen. Onderwijsredacteur G. van Benthem van den Berg sprak in de NRC van 22 december over een “politiek pamflet”, terwijl de columniste Renate Rubinstein vorige week in Vrij Nederland een pagina lang trachtte aan te tonen dat het hier om een “propagandageschrift” gaat.
 
De co-referent van het China-deel van het proefschrift, prof. E. Zürcher uit Leiden, kreeg van haar eveneens een veeg uit de pan, omdat het hij proefschrift aanvaard had.

De promotie van mevrouw Schenk volgde op een polemiek, zo uitputtend en heftig als in tijden in de lage landen niet was geschied

De promotie van mevrouw Schenk op 16 december vorig jaar bij prof. Wertheim tot doctor in de sociale wetenschappen volgde op een polemiek, zo uitputtend en heftig als in tijden in de lage landen niet was geschied. Intellectuele China- en andere coryfeeen van uiteenlopend pluimage van prof. Karel van het Reve, Rudy Kousbroek, Renate Rubinstein en prof. Wertheim schreven zich paars in vrijwel alle weekbladen.

 

Olie op het vuur toen Renate Rubinstein de promotie van mevrouw Schenk in Vrij Nederland tevoren tot “een zwarte dag voor het wetenschappelijk onderwijs in Nederland” bombardeerde, en van prof. De Froe een standje kreeg omdat zij het embargo op de proefschriften – tot de dag van de promotie geldend – hebben geschonden.
 
De Leidse sinologen hielden zich tot nu toe angstvallig buiten het als “China-dabat” bekend geworden discussie. Pas nu spreekt onbevangen sinoloog prof. Zürcher zich uit over de zijns inziens bestaan “controverse tussen twee stromingen binnen de Nederlandse New Left” en legt hij uit waarom serieus sociologisch onderzoek over China in Amsterdam niet mogelijk is, maar waarom hij toch het proefschrift van mevrouw Schenk aanvaarde. Tegelijkertijd de veel geplaagde onderzoekster zelf aan het woord in een vraaggesprek waarin ze onder andere ingaat op Zürchers betoog.

 

[...]

 

Uit: ‘Prof. Zurcher: serieus onderzoek over China is in Amsterdam niet mogelijk’