Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Sija van den Beukel
actueel

Folia telt af | ‘Vrouwen willen eigen universiteit’

Redactie Folia,
27 juni 2023 - 13:25

Folia bestaat komend najaar 75 jaar. De redactie blikt dagelijks met een (deel van een) artikel of video letterlijk terug op elk van die jaren en telt zo af naar 13 oktober, de dag dat ‘het mededelingenblad voor de civitas’ precies 75 jaar bestaat. Vandaag deel 27: 16 februari 1974.

Een groep vrouwelijke studenten en docenten aan de Nederlandse universiteiten gaat onderzoeken of er een mogelijkheid is een ‘Free University’ voor vrouwen op te richten. Dit is één van de resultaten van het op 8 en 9 februari georganiseerde discussieweekend over ‘vrouw en universiteit’. Het weekend was bedoeld om gezamenlijk de positie van de vrouw in de universiteit te analyseren en concrete actieplannen te ontwerpen. Elk jaar bestaat de groep nieuwe studenten voor slechts 20% uit vrouwen, 13% studeert af en 5% promoveert.

‘Vrouwen zijn in de ogen van sommige docenten geen ‘echte’ studenten’

Hoogleraar criminologie in Nijmegen beschreef in haar inleiding de vervreemding die vele meisjes ervaren wanneer ze naar een universiteit gaan. Ten eerste zijn ze in de ogen van sommige docenten geen ‘echte’ studenten. Het verhaal gaat dat een voormalige Leidse hoogleraar Romeins Recht toen er de ochtend na een corpsfeest geen enkele man, maar wel tien vrouwen in de zaal zaten, opmerkte: ‘Ik zie dat er niemand aanwezig is’.

 

Een tweede vervreemdingsaspect ligt in de studieboeken en de manier waarop college wordt gegeven. De geschiedenis gaat alleen over mannen, vrouwen worden in de sociologie- of psychologieboeken niet genoemd of alleen in de traditionele rol van echtgenote en moeder.

‘Je hebt globaal twee soorten studentes,’ stelt Andreas Burnier. ‘De ene groep denkt: Het is nu eenmaal zo’ en conformeert zich aan de masculinistische normen. De tweede groep knapt af en heeft het gevoel dat ze te dom zijn of niet genoeg gemotiveerd. Het is niet vreemd dat veel vrouwen het aan de universiteit niet redden. De vrouwen die er wel doorheen komen worden altijd enigszins masculinistisch gehersenspoeld.’