Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Foto: Sija van den Beukel.
actueel

Folia telt af | De bezetting van het Maagdenhuis ‘van uur tot uur’

Redactie Folia,
20 juni 2023 - 12:58

Folia bestaat komend najaar 75 jaar. De redactie blikt dagelijks met een (deel van een) artikel of video letterlijk terug op elk van die jaren en telt zo af naar 13 oktober, de dag dat ‘het mededelingenblad voor de civitas’ precies 75 jaar bestaat. Vandaag deel 22: 24 mei 1969.

De kranten, radio en t.v. hebben in zeer ruime mate aandacht besteed aan de bezetting (of ‘bevrijding’) van het Maagdenhuis. De redactie van Folia heeft getracht een zo volledig mogelijk beeld van alle gebeurtenissen te geven. Hieronder volgt een nagenoeg chronologische beschrijving. Bij het sluiten van de kopij (dinsdagmorgen) duurde de bezetting nog voort.

 

De eerste dag van de bezetting van het Maagdenhuis leverde al vroeg een grote schrik op. Een Vara-reporter ontving telefonisch van buiten het gebouw een bericht, dat op de ANP-telex zou staan dat er aan de bezetters van het Maagdenhuis een ultimatum was gesteld, dat om acht uur zou aflopen.

 

Het gevolg hiervan was, dat iedereen onder leiding van Paul Verhey, om acht uur begon met de voorbereiding van het beleg. Om half acht verliet een aantal studenten het Maagdenhuis. Een driehonderd studenten bleef achter. Om half negen begon de psychologische oorlogsvoering van de politie. Regelmatig liet zij nieuwe busjes met verse manschappen aanrukken. Voor de bezetters was het wachten zeer zenuwslopend.

 

Luchtbrug

Na negen uur nam de ongerustheid over een inval af, maar op dat kritieke moment wisten velen niet meer wat ze met de bezetting aan moesten. Een brainstorming en een daarna belegde vergadering vijzelden het moreel weer op. Vooral hoopte men dat men contact met de buitenwereld zou kunnen krijgen. Om het zo ver te kunnen krijgen begon men om 10.30 uur een luchtbrug te slaan tussen aula en Maagdenhuis.

 

Bruidspaar

Nieuwe problemen kwamen er weer bij. Om 11.35 werd bekend dat de bezetters van de aula in vrijwel dezelfde positie waren komen te verkeren als de bezetters van het Maagdenhuis; zij mochten er van de politie niet meer in en niet meer uit. Alleen een uitweg naar de UB bleef open.

 

De bezetters van het Maagdenhuis richtten zich rond twaalf uur via een grote luidspreker  met speeches en muziek tot de nieuwsgierigen op het Spui. Daarbij speelde de humor een grote rol. Toen een bruidspaar aan de overkant het begijnhof binnen ging, zongen de bezetters het Lang zullen ze leven. Na een aantal speeches zond Huib Riethof een speciaal verzoekplatenprogramma uit voor de Amsterdamse politieman.

 

Dit is een fragment uit het artikel ‘De bezetting van uur tot uur’ , uit Folia Civitatis van 24 mei 1969.