Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Sija van den Beukel
actueel

Folia telt af | Aankoop van het Maagdenhuis

Redactie Folia,
8 juni 2023 - 12:48

Folia bestaat komend najaar 75 jaar. De redactie blikt dagelijks met een (deel van een) artikel of video letterlijk terug op elk van die jaren en telt zo af naar 13 oktober, de dag dat ‘het mededelingenblad voor de civitas’ precies 75 jaar bestaat. Vandaag deel 14: 13 mei 1961.

Op vrijdag 28 april heeft burgemeester Van Hall als president- curator van de universiteit met zijn handtekening de koop bekrachtigd van het Maagdenhuis aan het Spui, dat behoorde aan de Nationale Handelsbank. Het gebouw zal gedurende tien tot vijftien jaar als onderkomen dienen voor verschillende seminaria, instituten en administratieve afdelingen van de universiteit.

 

Door deze geslaagde aankoop zal de nieuwbouw rond de Oudemanhuispoort bespoedigd kunnen worden, daar nu de hiertoe benodigde ruimte vrijkomt. Eerder heeft de gemeente al getracht het gebouw te kopen ten einde er de universiteits-bibliotheek in onder te brengen. In die tijd werd echter de universiteit nog door de gemeente gefinancieerd, en de koopprijs van het pand bleek voor de gemeente te hoog.

Direct nadat het rijk de financiering van de universiteit van de gemeente had overgenomen, werden de onderhandelingen over de koop van het Maagdenhuis hervat. Naar verluidt heeft het gebouw vijf tot zeven miljoen gulden gekost. De Nationale Handelsbank had het Maagdenhuis in juni 1953 voor 2,5 miljoen gulden gekocht. Het pand werd daarop geheel verbouwd om als bank ingericht te worden. Deze verbouwingen duurden 2,5 jaar en beliepen ruim 1,5 miljoen gulden.

 

In mei 1957 betrok de bank het gebouw. In juni 1959, nauwelijks twee jaar later, werd bekend, dat de Nationale Handelsbank een koper zocht voor het Maagdenhuis. Door het wegvallen van de handel met Indonesië groeiden het werk en het personeel bij de bank niet in die mate als nodig werd geacht voor bewoning van het royale bankgebouw aan de Singel. Dit besluit werd genomen nadat de Nationale Handelsbank was overgenomen door de Rotterdamse Bank.

 

Dit is het stuk ‘Maagdenhuis gekocht’ uit Folia van 13 mei 1961.