Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Sija van den Beukel
actueel

Folia telt af | Studentenrestaurant trekt steeds meer belangstelling

Redactie Folia,
7 juni 2023 - 12:58

Folia bestaat komend najaar 75 jaar. De redactie blikt dagelijks met een (deel van een) artikel of video letterlijk terug op elk van die jaren en telt zo af naar 13 oktober, de dag dat ‘het mededelingenblad voor de civitas’ precies 75 jaar bestaat. Vandaag deel 13: 27 augustus 1960.

De Mensa-Nes, ‘s winters verwarmd door een grote kolenkachel waarom heen een lange rij wachtenden zich in bochten moest wringen; waar vlak naast de gamellen de vaat werd gewassen in een grote gootsteen, vanwaaruit grote dampwolken de opschepsters in de mist zetten, waar men zijn groenten en aardappelen in een soepbord kreeg, waarin later het nagerecht kon worden geschept, wie wilde kon eerst zijn bord onder de kraan schoonspoelen in een gootsteen vol etensresten; waar de groen-wit geblokte tafelkleedjes na één dag smerig waren; en waar het voor de ventilatoren een onmogelijke taak was, het lawaai van gesprekken en voetgeschuifel op de kale houten vloer van onder de lage zoldering weg te zuigen.

 

[…]

 

Volgens de officiële prognoses zal tegen 1965 de bevolking van de Universiteit met een factor anderhalf toegenomen zijn. Bovendien stijgt, door ten dele duidelijke aanwijsbare oorzaken, het etersbezoek in verhouding tot het aantal studenten. Een recent rapport van het Mensabestuur concludeert dan ook, dat de jaaromzet in 1966 bijna het dubbele zal zijn van de huidige!

 

[…]

‘De Mensa-Nes: waar de groen-wit geblokte tafelkleedjes na één dag smerig waren’

Dit uitbreiden is makkelijker gezegd dan gedaan. Wel begint de overheid zich steeds meer voor de zogenaamde “sociale voorzieningen” voor studenten te interesseren. In een enige maanden oude Nota gaat de Minister van Onderwijs in extenso in op de financiële problemen van de eettafels. Het blijkt dat met de bestaande maaltijdsubsidie van 40 cent een eettafel exploitabel moet zijn, mits – ruw gezegd – het Rijk de kosten van huisvesting betaalt.

 

Ook schrijft voorzitter J. P. Hamaker over het plan om een tweede, tijdelijke Mensa te openen op de Roeterseilandcampus. In de nieuwe laboratoria van de ‘natuurphilosophische faculteit’ die nog in aanbouw is, is namelijk een vrij grote koffiekamer ontworpen die geschikt lijkt voor een Mensa.

 

[…] met de opening van deze eettafel zal de Mensa na een twaalfjarige afwezigheid eindelijk op het Roeterseiland terugkeren zeker tot vreugde van de 1500 à 2000 studenten die in deze omgeving dagelijks hun studie bedrijven. Dat deze gelegenheid niettemin slechts een tussenstap zal zijn naar realisatie van een tweede grot permanente eettafel, moge het streven blijven van allen, die direct zijdelings bij de studentenvoedselvoorziening betrokken zijn!

 

J. P. Hamaker (voorzitter Mensa-bestuur)

 

Dit is een fragment uit het stuk ‘MENSA trekt steeds meer belangstelling’ uit Folia van 27 augustus 1960.