Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Sija van den Beukel
actueel

Folia telt af | Ad Valvas verliest onafhankelijkheid in 1973

Redactie Folia,
26 juni 2023 - 12:56

Folia bestaat komend najaar 75 jaar. De redactie blikt dagelijks met een (deel van een) artikel of video letterlijk terug op elk van die jaren en telt zo af naar 13 oktober, de dag dat ‘het mededelingenblad voor de civitas’ precies 75 jaar bestaat. Vandaag deel 26: 27 januari 1973. 

Het universiteitsblad van de Vrije universiteit, Ad Valvas, is afgelopen dinsdag direct aan het Bureau pers en voorlichting van de universiteit gekoppeld. De onafhankelijkheid van het blad is hiermee, zeker voor de eerstkomende weken, de nek omgedraaid. Op 20 februari zal een speciaal daartoe in het leven geroepen commissie een definitief structuurvoorstel doen.

De onafhankelijkheid werd niet als juist geacht, omdat als bron voornamelijk de stemmen van de studenten gehoord zouden worden

Ad Valvas verscheen nog maar ruim één jaar geleden in een nieuwe gedaante. De behoefte werd gevoeld aan een blad, waarin alle betrokkenen bij de universiteit aan het woord konden komen; waarin meer plaats dan in het verleden aan discussie en de universitaire gang van zaken gegeven kon worden. De redactie werd hiertoe onafhankelijk. Een geledingsgewijs samengestelde redactieraad zou richting aan het blad geven en als correctief kunnen optreden.

 

Aan de materiële gevolgen die zo’n besluit met zich meebrengt werd weinig aandacht besteed. Een financiële beloning beperkte zich alleen tot de aangetrokken eindredacteur P.W. Bückmann, die naast het vele werk dat het vervaardigen van een blad, zeker als het zich in oprichting bevindt, zijn tijd ook nog over zijn studie moest verdelen.

 

[...]

Bijna vanaf de oprichting van Ad Valvas nieuwe stijl deden zich moeilijkheden voor tussen het Bureau pers en voorlichting van de universiteit, en de redactie. Voorlichter Reitsma had in het verleden al duidelijk laten weten de journalistieke onafhankelijkheid van Ad Valvas niet juist te achten. Volgens hem zou dit toch maar betekenen dat als bron voornamelijk de stemmen van de studenten gehoord zouden worden.

 

Artikel uit ‘Ad Valvas verliest onafhankelijkheid’ uit Folia van 27 januari 1973.