Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Wessel Wierda
actueel

Update | ABCD-gebouw na bezetting ontruimd door ME, 14 arrestaties

Wessel Wierda,
16 mei 2023 - 14:54

Het ABC-gebouw op de Roeterseilandcampus werd dinsdagmiddag door zo'n tweehonderd studenten bezet. Tenten en slaapzakken stonden klaar. Ze eisen dat de UvA ‘decarboniseert, dekoloniseert en democratiseert’. Zo rond 22.00 uur begon de ME met het ontruimen van het pand. Er zijn 14 personen gearresteerd.

Het hoge woord is eruit: ‘Uni occupied!’. Na bezettingen in andere universiteitssteden, moet ook het ABC-gebouw van de Roetereseilandcampus eraan geloven. De tenten en slaapzakken staan al klaar en studenten – vele met gekleurde bivakmutsen – bivakkeren door de hal.  Ze laten er geen misverstand over verstaan: ‘De universiteit is van ons, studenten en docenten verenig en vecht!’

 

Het doel van de bezetting wordt duidelijk door de tientallen spandoeken aan de wanden van het ABC-gebouw en op de brug van de campus. Net als bij eerdere demonstraties op de UvA draait het om het decarboniseren, dekoloniseren en democratiseren van de UvA – de drie d’s kortom. Daarnaast hangt aan het entresol van het ABC-gebouw een levensgrote vlag, waarop ‘Free Palestine’ staat en ‘Cut ties with Israeli colonisers’.

 

‘Schokkend,’ noemt student Ravi Ramezani het tafereel. Hij is toevallig op de campus vandaag. Met de boodschap van de actie is hij het niet direct oneens, ‘maar doe het dan gewoon open en bloot. Ik snap dat je een schokkend effect wil creëren, maar je hoeft geen bandana voor je gezicht te wikkelen. Dat kan studenten veel schrik aanjagen.’

 

De politie

Het is wachten op een mogelijke ingreep van de politie, die – vooral na de vorige bezetting, toen van de voormalige Amsterdamse Academische Club –  allerminst gewenst is onder de studenten. ‘Cops off campus,’ klinkt het meermaals. De politie zou toen onder meer voor ‘blauwe plekken’ en ‘een gebroken hand’ hebben gezorgd, volgens woordvoerders van Amsterdam Autonoumous Coalition en UvA-Rebellion. Ook deze dinsdag zijn zij de organisatoren van de bezetting.

Foto: Wessel Wierda
Zep van de Visse

Tot die tijd wordt er gedanst, gezongen – ‘Which side are you on?’ – en geschreeuwd: ‘Ik zeg “fuck”, jullie zeggen “Shell”.’ ‘Fuck! – Shell!’ Ook de Antikantine is aanwezig om de (demonstrerende) studenten en omstanders van eten te voorzien.

 

Overnachten

Hoe lang de bezetting precies gaat duren, is nog niet zeker. Volgens UvA-Rebellion lid Zep van de Visse (22) duurt het programma in beginsel tot 20:00 uur. Máár: ‘Dat er slaapzakken zijn, betekent sowieso dat wij van plan zijn om hier te blijven,’ zegt hij tegen een aanwezige politieagent. ‘Ik weet alleen niet of mensen bereid zijn om te blijven overnachten.’ 

 

Een woordvoerder van de UvA laat weten dat demonstreren en protesteren ‘altijd mag, ook binnen de muren van de UvA’. Ze benadrukt wel dat de huisregels van de UvA moeten worden gerespecteerd. Dat betekent onder meer dat overnachten in de panden niet is toegestaan.

 

‘Om tien uur sluiten de panden, dan moeten alle studenten en medewerkers het pand of de panden verlaten, dus ook de mensen die deelnemen aan de demonstratie.’ De woordvoerder wil niet speculeren over een mogelijke ontruiming. ‘We lopen niet vooruit op een eventuele ontruiming en gaan ervan uit dat iedereen om tien uur vrijwillig de panden verlaat.’

 

Update 23.23 uur:

De ME is overgegaan tot ontruiming van het pand. Dit ging niet altijd goedschiks: de studenten verzetten zich soms flink. Ook na meermaals oproepen van de politie weigerden veel activisten vrijwillig het pand te verlaten. Zij zijn uiteindelijk door de ME uit het pand gehaald en in een arrestatiebusje gezet. Voor middernacht keerde de rust op de campus terug.

 

Tijdens de bezetting kon je hier in ons liveblog de laatste ontwikkelingen volgen.

Lees meer over