Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
actueel

Al 75 jaar academische toestanden aan de UvA

Dirk Wolthekker,
16 mei 2023 - 09:00

Folia bestaat dit jaar 75 jaar, om precies te zijn op 13 oktober. Vanaf deze week blikt de redactie dagelijks met een (deel van een) artikel of video terug op elk van die jaren en telt zo af naar de dag dat het universiteitsmedium van de UvA precies 75 jaar bestaat.

Eens in de vijfentwintig jaar is een verjaardag een kroonjaar. Voor Folia is 2023 zo’n jaar. Het ‘mededelingenblad van de civitas’, zoals Folia ooit begon, bestaat dit jaar 75 jaar, een bijzonder lustrumjaar dus. Onder de titel Folia Civitatis – blad voor de gemeenschap – verscheen het op krantenpapier gedrukte blad, eigenlijk een soort krant dus, voor het eerst op 13 oktober 1948. Folia viert dus in oktober zijn vijftiende lustrum en dat werpt zijn schaduw vooruit. Vanaf deze week besteedt de redactie dagelijks aandacht aan dit bijzondere jubileum met de serie ‘Folia telt af’.

 

De serie bestaat uit – je raadt het al – 75 korte historische afleveringen waarin we dagelijks aftellen naar 13 oktober en we het wel en wee van de Universiteit van Amsterdam belichten, gezien door de ogen van de redactie. Elk van de redacteuren schrijft dagelijks mee, met elke dag een andere illustratie, gemaakt door wetenschapsredacteur Sija van den Beukel.

 

Academische toestanden

Het is natuurlijk niet de eerste keer dat Folia een jubileum viert. Oud-redacteuren (soms al heel oud) staat ongetwijfeld het mooie gouden jubileumjaar 1998 nog voor ogen, groots gevierd met een daverend feest in Felix Meritis en gelardeerd met een echt jubileumboek getiteld Academische toestanden, geschreven door de inmiddels overleden oud-redacteur Jos Dohmen. Het boek heeft als ondertitel ‘De Universiteit van Amsterdam volgens vijftig jaar Folia’ en zo werkt de redactie van Folia nog steeds: we doen verslag, we brengen nieuws en achtergronden, we doen dat zo objectief mogelijk en naar beste eer en geweten, maar ook gezien door de ogen van de redactie.

 

Papieren Folia

Wat gaat de redactie doen in dit jubileumjaar? Een groot en mooi jubileumboek maken doen we in elk geval niet. Wel maken we in oktober– voor het eerst sinds we vijf jaar geleden een online medium werden – weer een papieren Folia, speciaal gewijd aan het jubileum en gepresenteerd op een feestelijke bijeenkomst in Crea.

 

Daarnaast de geschiedenisserie waarmee we deze week beginnen. Opvallend daarbij is hoe de UvA-geschiedenis zich herhaalt en de universiteit soms lijkt stil te staan in de maalstroom der tijden: allerlei kwesties die tien, twintig, vijftig of vijfenzeventig jaar geleden speelden, zijn vandaag de dag nog steeds relevant en actueel: ongelijke toegang tot de universiteit, een bezetting links of rechts, demonstraties, ruzie met de universiteitsburen, tekorten op de universitaire begroting, een te grote toeloop van studenten, professoren die door de mand vallen en studenten die meer inspraak willen.

 

Hierover en over nog veel meer doet de redactie de komende maanden verslag in de serie ‘Folia telt af’, morgen te beginnen met het jaar 1948.