Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Wessel Wierda
actueel

Folia heeft FOMO | Van vrouwelijke kunstenaars in Rijksmuseum tot vlooienmarkten

Jazz Stofberg,
10 mei 2023 - 15:03
Betreft
Deel op

Nog geen plannen voor komend weekend? Keuzestress door alle opties in Amsterdam? Check dan onze tweewekelijkse cultuurrubriek Folia heeft FOMO, met cultuurtips van de redactie tussen 10 mei en 24 mei. Van vrouwelijke kunstenaars in het Rijksmuseum tot vlooienmarkten en kunst over trauma.

Encountering Absence in Arti et Amicitiae | gratis
Maandag 8 t/m donderdag 25 mei | 12:00–17:00

 

Redacteur Wessel Wierda ging naar de tentoonstelling ‘Encountering Absence’, die werd opgezet door vijf UvA-studenten. Waarom zouden studenten echt naar deze tentoonstelling moeten gaan? ‘Het debat over trauma’s en koloniaal erfgoed is in Nederland heel abstract,’ zegt Ihab Saloul, een van de begeleiders van de studenten. ‘Vaak gaat het over gebouwen of staan aantallen en nummers centraal, en wordt er niet gekeken naar wat deze traumatische ervaringen teweegbrengen bij de mensen zelf.’ Deze tentoonstelling probeert dat in een alledaagse omgeving - een huiselijk ingericht café - zichtbaar te maken.

Foto: popup portraits
Ihab Saloul

Voor de expositie zijn veertien, internationale kunstenaars gevraagd om hun eigen trauma’s in beeld uit te drukken. ‘Het was soms moeilijk voor hen om de verhalen met ons te delen,’ vertelt masterstudent Museum Studies Lilly-Ann de Zeeuw, de curator van de tentoonstelling. ‘Maar uiteindelijk zagen ze allemaal het nut hiervan in en wilden ze graag meedoen. Daar zijn we heel erg blij mee.’

 

IJhallen | vanaf € 5,50
Zaterdag en zondag 13-14 mei | 09:00–16:30
Of je het nou elke keer nét mist of elke editie in de ochtend paraat staat, is het weer tijd voor de maandelijkse IJ-hallen! Het is de grootste vlooienmarkt van Europa met 750 kraampjes gevuld met kleding, meubels, kunst, frutsels en ditjes en datjes. Ben je een vroege vogel en wil je de grootste kans hebben om pareltjes te scoren op de markt? Dan kun je voor een paar euro extra ook een early bird ticket kopen, waarmee je al om 6.00 uur (drie uur eerder!) het terrein op mag. Koop je kaarten op de website.

Lez-Link-Up in Club NYX | € 14,50

Zaterdag 13 mei | 22:00–05:00

Zaterdag 13 mei organiseert Lezlinkup samen met 3xNyx een feest in Club Nyx. Lezlinkup is een kleine organisatie, deels door UvA studenten opgericht, voor queer vrouwen, non-binaire- en transmensen in, maar ook buiten Amsterdam. Ze bestaan sinds de zomer van 2021. Lezlinkup organiseert evenementen waar queer mensen elkaar kunnen ontmoeten, zo ook tijdens het feest zaterdag. Op de Instagram noemen ze dat minder gerepresenteerde genders worden uitgenodigd om te komen. En qua muziek? Afrobeats wordt gedraaid op de eerste verdieping, house en disco op de tweede verdieping en op de derde verdieping is een zogenoemde ‘rave cave’, waar verschillende genres de revue zullen passeren. Kaartjes zijn online te koop, en aan de deur tussen 22:00 en 00:00 uur.  

 

Theatervoorstelling Klokkkenluider in het Amsterdams Theaterhuis | € 12,-
Vrijdag 19 en Zaterdag 20 mei | 20:15–21:45
Onafhankelijke theatergroep Toetssteen verkent in de nieuwe voorstelling ‘Klokkenluider’ hoe Nederland met klokkenluiders omgaat. Klokkenluiders blijven altijd relevant, zeker op de UvA op dit moment, maar de voorstelling gaat niet over een recente klokkenluider. Centraal staat het verhaal van Ad Bos, de bouwondernemer die klokkenluider was van de bouwfraude in begin 2000. In de voorstelling bevraagt Toetssteen kritisch ‘het systeem’. Want is er wat met Ad Bos gebeurd na zijn klokken luiden – hij kwam diep in de schulden en verloor zijn huis – een enkel incident of deel van een groter probleem? Volgens Toetssteen is Klokkenluider ‘een ode aan ‘lastige mensen’’, mensen zoals Bos die nodig zijn voor verandering. Koop je tickets hier.

‘Er is steeds meer belangstelling voor de rol van vrouwen in de kunst en geschiedenis’

Vrouwen op papier in het Rijksmuseum | 22,50
Tot 30 mei | openingstijden Rijks
Als onderdeel van een groter project ‘Vrouwen van het Rijksmuseum’ is er alleen in mei de nieuwe tentoonstelling ‘Vrouwen op papier’ in het Rijksmuseum. Er is de afgelopen jaren steeds meer belangstelling voor de rol van vrouwen in de kunst en de geschiedenis en ‘Vrouwen op papier’ laat vrouwelijke kunstenaars zien die actief waren als tekenaar, graveur en prentuitgever. De allermooiste prenten, aquarellen, pastels, en foto’s zijn gekozen uit de eigen collectie van het museum om deel uit te maken van deze tentoonstelling. Boek je bezoek op de website van het Rijksmuseum.

 

Films with a view bij Pllek | € 9,-
Dinsdag 16 en 23 mei | Vanaf 21:00, eindtijd hangt af van de film
Elke dinsdag, tot het einde van de zomer, kun je (uit)kijken naar films op het strand bij Pllek. The view in kwestie is het uitzicht over de stad en het water vanaf de Noordkant van Amsterdam. Binnen deze editie van Folia heeft Fomo vallen twee verschillende films bij Pllek, Léon: the professional op 16 mei en Big Fish op 23 mei. Je kunt niet vooraf reserveren, maar vanaf 21:00 kun je een koptelefoon ophalen voor € 9 ,- die ook meteen je toegangsticket is. Met slecht weer gaat het niet door. Houd op de dag zelf de socials van Pllek in de gaten.

Lees meer over