Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Monique Kooijmans
actueel

UvA stelt ISW-docent Laurens Buijs op non-actief

Sterre van der Hee,
26 april 2023 - 11:27

De UvA heeft docent interdisciplinaire sociale wetenschap (ISW) Laurens Buijs op non-actief gesteld. De universiteit noemt Buijs’ uitlatingen over andere wetenschappers ‘onacceptabel’ en bedreigend voor de veiligheid en veilige werkomgeving van wetenschappers. Buijs beschuldigt de universiteit echter van ‘victim blaming’. 

Buijs is zeer actief op sociale media en bestempelde verschillende UvA-medewerkers in tweets onder andere als ‘levensgevaarlijk’ en ‘extremistisch’. Volgens de UvA stuurde Buijs vergelijkbare berichten met dreigende, eisende en beschuldigende inhoud aan collega’s via mail, Teams of WhatsApp. De UvA zegt Buijs meerdere malen te hebben aangesproken, maar zonder resultaat. Volgens de universiteit heeft het besluit Buijs op non-actief te stellen niets met vrijheid van meningsuiting te maken: ‘[Maar] we verwachten wel van onze medewerkers dat zij zich houden aan de normale gedragsregels, waaronder niet beledigen, feiten verdraaien en dreigen.’

Volgens Buijs is hij door ‘gebrek aan bescherming van de UvA’ in allerlei ‘grondgevechten’ terechtgekomen

Buijs stelt in een verklaring op zijn website dat dit een onjuiste voorstelling van zaken betreft. Volgens hem is hij eerder door ‘gebrek aan bescherming van de UvA’ in allerlei ‘grondgevechten’ terechtgekomen waarbij hij zich simpelweg heeft verdedigd en heeft hij zware reputatieschade opgelopen nadat de UvA afstand nam van zijn uitspraken over non-binaire gender. Buijs noemt het besluit van de universiteit ‘een kwaadaardige vorm van victim blaming’. 

 

Onder vuur

Buijs houdt zich bezig met wetenschapsfilosofie en gendertheorie en kwam afgelopen maanden onder vuur te liggen bij een deel van Nederlandse wetenschappers, nadat hij een artikel had gepubliceerd op de website van Folia waarin hij stelling nam tegen de in zijn ogen woke cultuur bij sociale wetenschappen, in het bijzonder de opleiding ISW, en aangaf dat hij van de klokkenluidersregeling gebruik had gemaakt om deze ontwikkelingen aan de kaak te stellen. Ook was hij in zijn artikel kritisch op de term ‘non-binair’, volgens hem een pseudowetenschappelijk dwaalspoor en een ‘lege hype’.

 

Een storm van kritiek brak los, waarna de UvA een onafhankelijke, externe commissie instelde die momenteel onderzoek doet naar het al dan niet bestaan van ‘wokeness’ bij de afdeling sociale wetenschappen, in het bijzonder ISW. Een groep van vijftien Nederlandse, Britse en Vlaamse wetenschappers richtte vervolgens weer een steuncomité op voor Buijs. 

 

Het besluit om Buijs op non-actief te stellen interfereert niet met het onderzoek naar woke bij sociale wetenschappen, stelt de UvA: Buijs’ klokkenluidersmelding, waarin hij stelt dat onderwijs en onderzoek bij sociale wetenschappen wordt bedreigd door een geradicaliseerde groep studenten en staf, wordt volgens de universiteit ‘uiterst serieus genomen’. Het onderzoeksrapport van de externe commissie wordt voor de zomer verwacht.