Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Foto: Jethro Carullo (Unsplash)
actueel

Update I Jeroen van der Veer zegt debat Room for Discussion op UvA af

Wessel Wierda,
12 april 2023 - 17:15

Het discussieklimaat aan de UvA heeft voormalig president-directeur van Shell, Jeroen van der Veer, doen besluiten om vandaag niet naar Room for Discussion te komen. Hij zou onder meer komen praten over klimaatverandering en de fossiele industrie.

Wanted. Climate Criminal: Jeroen van der Veer.’ Met die omineuze woorden kondigden UvARebellion en Autonomous Student Struggle de komst van voormalig Shell-topman Jeroen van der Veer bij debatplatform Room for Discussion aan. Dat hij een podium zou krijgen op de UvA, ging ze te ver. ‘No climate wreckers on campus!’ – geen klimaatslopers op de campus! – aldus de korte uitleg bij het bericht op Instagram.

 

Gisteren heeft Van der Veer de organisatie van Room for Discussion laten weten dat hij afziet van een gesprek. Volgens de organisatie omdat het klimaat op de UvA ‘niet bevordelijk is voor een vruchtbare conversatie’. ‘Hij is heel proactief,’ reageert UvARebellion op Instagram. ‘Hij cancelt zichzelf voordat wij het deden, we pakken je later.’

Reactie UvA-bestuur

Het college van bestuur van de UvA heeft op Instagram gereageerd op de berichten van UvARebellion. ‘Iemand als crimineel bestempelen en diegene boycotten van de campus, is in strijd met de academische waarden van de UvA. Dit gaat (alweer) een grens over.’

 

Ruimte en respect

Dialogen kunnen hoog oplopen, erkent het bestuur, maar discussies moeten ‘altijd gebaseerd zijn op redelijke argumenten en met rumte en respect voor de mening van anderen.’

Room for Discussion betreurt de gang van zaken, laten ze in een persbericht weten. ‘Hoewel we de oprechte interesse en betrokkenheid van studenten waarderen, is een betekenisvolle, publieke discussie niet mogelijk wanneer onze gasten zich onveilig voelen en niet de mogelijkheid hebben om hun gedachten te delen. Wanneer onze gasten afzeggen, verliezen wij de kans om hen kritische vragen te stellen, en het publiek kan zo niet hun zienswijze meekrijgen.’

 

Twee keer eerder te gast

Van 2004 tot 2009 was Van der Veer president-directeur van oliemaatschappij Shell, om vervolgens nog vier jaar aan te blijven als lid van de raad van commissarissen. Een functie die hij later bij talloze andere, grote bedrijven van Nederlandse oorsprong, zoals Philips, ING Bank en thans Boskalis, eveneens zou bekleden. Onlangs schreef hij een boek over zijn ervaringen bij deze multinationals: Lessen in Leiderschap.

 

Van der Veer is twee keer eerder te gast geweest bij Room for Discussion. In 2011 sprak hij als commissaris van Shell over de kelderende olieprijzen na conflicten in Libië en zijn visie op leiderschap. Drie jaar later ging het gesprek over ‘geopolitiek, leiderschap en de toekomst van energie’. Bij beide gesprekken vonden geen ongeregeldheden plaats.

 

Onderzoekssamenwerkingen met Shell

De fossiele industrie, en in het bijzonder Shell, ligt al langer onder vuur aan de UvA. Eerder kondigde de universiteit aan geen nieuwe onderzoekssamenwerkingen meer met Shell te starten. Tegenstanders van Shell, waaronder UvARebellion, willen echter ook een stop op de huidige onderzoekssamenwerkingen.

 

Momenteel organiseert de UvA dialoogsessies om de verschillende perspectieven aan de universiteit te verzamelen. Het sentiment keerde zich tijdens de eerste sessie tegen de oliemaatschappij, tekende Folia op. ‘De UvA moet de banden met Shell verbreken,’ zo leek de krappe meerderheid te vinden.