Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
actueel

Zeven genomineerden van de UvA masterscriptieprijs bekend

Jazz Stofberg,
27 maart 2023 - 16:24

De genomineerden voor de jaarlijkse UvA-scriptieprijs zijn bekendgemaakt. Zeven masterstudenten, één per faculteit, zijn uitgekozen en maken kans op de hoofdprijs van drieduizend euro in juni.

Ieder jaar reikt de UvA een prijs uit aan de beste (master)scriptie van het voorgaande jaar. Om hiervoor in aanmerking te komen moet de scriptie initieel beoordeeld zijn met een 9 of hoger. Om één winnaar te selecteren uit alle inzendingen kiest elke faculteit eerst een winnaar van de facultaire scriptieprijs.

 

Elk van de zeven faculteiten heeft een jury die de beste scriptie uitkiest voor hun faculteit. Vervolgens kiest een jury bestaande uit de zeven decanen van de faculteiten de uiteindelijke winnaar van de UvA-brede scriptieprijs. De zeven winnaars van de facultaire prijs ontvangen ieder duizend euro prijzengeld. De hoofdprijswinnaar ontvangt daarbovenop nog eens drieduizend euro.

Tijmen van Voorthuizen schreef zijn scriptie over ervaringen van homoseksualiteit in Amsterdam, tussen 1890 en 1940

De zeven winnaars van de facultaire scriptieprijs zijn nu bekend en zoals te verwachten lopen de onderwerpen sterk uiteen. Lily Davies is genomineerd door de Faculteit Economie en Bedrijfskunde voor haar scriptie Selection into COVID-19 Support? Evidence from Machine Learning. Ze werkt nu bij het Centraal Planbureau als economisch onderzoeker.

 

Tijmen van Voorthuizen, genomineerd door de Faculteit der Geesteswetenschappen, maakt kans op de prijs met zijn scriptie over ervaringen van homoseksualiteit in Amsterdam, tussen 1890 en 1940. De Faculteit der Geneeskunde nomineert Titia Sulzer, die nu als research fellow werkt bij the university of Texas Health Science Centre. Zij schreef een scriptie over cerebrospinale vloeistof drainage tijdens een specifiek type hartoperaties. Kübra Andas, nu (kinder)tandarts in Monnickendam, staat op de nominatielijst namens de Faculteit der Tandheelkunde. Haar scriptie was een review van de materialen die gebruikt worden bij cariësbehandeling.

Unileverprijs
Marcio Joseph schreef over geloof, vrijheid en subjectiviteit in spirituele gemeenschappen in zijn scriptie, wat hem een nominatie van de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen opleverde. Milo Cornelissen schreef zijn scriptie tijdens een project bij het Van ‘t Hoff Institute for Molecular Sciences en werd genomineerd door de FNWI. Met zijn scriptieonderzoek won hij al een Unilever Research Prize in 2022. Hij is nu promovendus aan de TU in Berlijn. Ten slotte is Julie Davis genomineerd door de Faculteit der Rechtsgeleerdheid voor haar scriptie over het recht op herinnering van slachtoffers na gruweldaden, in context van het internationaal crimineel recht.

 

Bij de uitreiking in 2022 werden er voor het eerst in de geschiedenis van de scriptieprijs twee prijzen uitgereikt. Volgens juryvoorzitter Agneta Fischer was het destijds ‘een beetje appels met peren vergelijken.’ Aangezien de jury niet tot een eenduidige beslissing kon komen, kwamen alumni Jelmer Savelkoel en Oliviero Nardi beiden als winnaar uit de bus.

 

Rechtendecaan André Nollkaemper opperde vorig jaar dat hij de uitreiking van 2023 graag in de Aula zou zien. Geneeskundedecaan Hans van Goudoever en decaan Maatschappij & gedrag Agneta Fischer waren het met hem eens. Waarschijnlijk tot hun grote teleurstelling zal de UvA scriptieprijs niet in de Aula uitgereikt worden, maar in SPUI25.


De scriptieprijs uitreiking vindt plaats op 27 juni in SPUI25, vanaf 17:00 uur.