Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens
actueel

UvA-gebouwen | Het Amsterdam University College, een futuristisch bolwerk op Science Park

Thirza Lont,
28 maart 2023 - 14:26

Studenten van het Amsterdam University College hoeven niet urenlang in de trein te zitten naar hun lessen. Zij wonen, en studeren op dezelfde campus. Een droom of een nachtmerrie? Dit is deel één van het tweeluik over het AUC: over sociale cohesie, beveiligers en warmte onder de grond. 

Het stroomde van de regen, op een avond in februari 2011. Toen werd de eerste paal van het nieuwe Amsterdam University College de grond in getimmerd op het Science Park. Het complex ziet eruit als een futuristisch, bruin bolwerk.

 

Tien jaar geleden won het de Amsterdamse Architectuur Prijs. Zonnepanelen en gras op het dak bepalen het aangezicht. Het AUC is dan ook ‘trots’ op het werken naar een duurzame toekomst, schrijft de instelling op haar site.

Op een doordeweekse dag zitten in de open ruimtes studenten samen te praten en studeren op de banken en tafels

Woonkamergevoel

Het gebouw van het AUC omvat 5.800 vierkante meter aan klaslokalen, een bibliotheek, een restaurant en een woonkamer (Common Room). Verder zijn er in het gebouw projectkamers, vergaderzalen en werkplekken. Het gebouw is duidelijk ingericht op sociaal contact. De zachte, bruine kleuren die de binnenkant van het gebouw bedekken dragen ook bij aan het ‘woonkamergevoel’ in het AUC. Daarnaast schijnt de zon via dakramen het gebouw binnen, waardoor het binnen prettig vertoeven is.

 

Op een doordeweekse dag zitten in de open ruimtes studenten samen te praten en studeren op de banken en tafels. De openheid van het gebouw maakt het overigens wel erg rumoerig; zodra er maar één groepje aan het praten is, is dat direct hoorbaar aan de aan de andere kant van het gebouw. 

 

Door de grote ramen kijk je uit over het Science Park, waar het AUC deel van is. Duurzaamheid speelt er een grote rol. Zo wordt er in de zomer restwarmte opgeslagen op 150 meter onder de grond. In de winter wordt die warmte gebruikt om het pand van het AUC te verwarmen. Daarnaast liggen er 116 zonnepanelen op het dak.

 

Lees verder na de afbeelding.

Foto: Lisa Maier
Zonnepanelen op het dak van AUC

Gezelligheid 

Ook op het Science Park, naast het academische gebouw van het AUC zijn de woonplekken van de AUC-studenten. De nadruk op gezelligheid, samenzijn en contact, staat ook centraal in de dorms. Want: iedereen die aan het AUC studeert, woont ook op de campus. ‘Het woonaspect is een belangrijk deel van het AUC,’ aldus de site. ‘Dat zorgt ervoor dat de drie jaar een echte interculturele en sociale ervaring is.’  

‘Het is niet de bedoeling dat in de leefruimtes feesten worden gegeven, schrijft de woningcorporatie’

Er zijn kamers die zelfstandig zijn, maar ook gedeelde kamers. ‘Zo leer je je studiegenoten gelijk goed kennen. Afhankelijk van je type woning, deel je je kamer met minimaal één, en maximaal drie anderen. Allemaal van hetzelfde geslacht,’ zo staat op de site van woningcorporatie Duwo. 

 

In het verleden is het gezamenlijk wonen niet altijd goed gegaan. Er werd nogal eens geklaagd over feestjes.

 

Zo stuurde Duwo afgelopen december nog aan alle bewoners dat de regels strenger gehandhaafd gaan worden. Het is niet de bedoeling dat in de leefruimtes feesten worden gegeven, schrijft de woningcorporatie. Wél de bedoeling is dat studenten de balkons en gezamenlijke ruimtes schoon houden. Het is niet de eerste keer dat de feestjes op het AUC onderwerp zijn van gesprek: zo liep het tien jaar geleden ook al eens zodanig de spuigaten uit dat woningcorporatie Duwo ’s avonds laat nog beveiligers op de wooncomplexen afstuurde.

 

Maar het zal de laatste keer vast ook niet zijn geweest. De ‘interculturele en sociale ervaring zal’, nu de lockdowns echt verleden tijd lijken te zijn en de zomer op komst is, buiten en op de campus zelf worden voortgezet. En daar hoort nu eenmaal wel eens een feestje bij.