Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
actueel

Folia heeft FOMO | Muziek geïnspireerd op de Griekse Oudheid

Redactie Folia,
15 maart 2023 - 16:50

Nog geen plannen voor komend weekend? Keuzestress door alle opties in Amsterdam? Check dan onze nieuwe tweewekelijkse cultuurrubriek Folia heeft FOMO, cultuurtips van de redactie. Van dansen tot in de vroege ochtend tot Stukafest en vrouwen in de Oudheid.

Stukafest | tussen de € 8,30 en €17,30

Donderdag 16 maart | 19:30–02:00
Vandaag begint de zestiende Amsterdamse editie van het jaarlijkse studenten kamer festival (Stukafest). Verspreid over negen studentenkamers in de stad, kun je genieten van muziek, dans, stand-up comedy, spoken word en meer. Alles in de knusse sfeer van een echte studentenkamer.

Foto: Mai Zhang
Chris Richter

Redacteur Jazz Stofberg sprak met muzikant en conservatoriumstudent Chris Richter (22) over haar optreden. Ga vooral langs als je zin hebt in een goed verhaal. ‘Ik gebruik de Griekse mythologie vaak als basis voor mijn liedjes en die koppel ik aan het dagelijkse leven van mensen nu. Een voorbeeld is mijn eerste EP, ‘Atlas’. Als mensen de verhalen die ik zing niet kennen, zullen ze zich er waarschijnlijk wel in herkennen.’

 

Richter laat zich niet binden aan één muziekgenre: ‘Ik vind tekst heel belangrijk en muziek is de beste manier voor mij om dat te delen. De tekst staat voorop en de muziek volgt. Daardoor wisselt het genre van de liedjes die ik schrijf.’
 
Je kunt bij Stukafest kiezen of je naar één of naar drie optredens gaat. Check de website voor verschillende ‘Stukafest routes’.

 

Rembrandthuis | gratis
Zaterdag 18 en zondag 19 maart | 10:00–18:00
Op 18 maart heropent het Rembrandthuis. Amsterdammers kunnen op 18 en 19 maart gratis naar het museum op vertoon van een aan hun geadresseerd poststuk. Het pand was negentien jaar lang het huis, atelier en de kunsthandel van schilder Rembrandt van Rijn, tot hij failliet ging. Het museum is ingericht om het dagelijkse leven van Rembrandt zo goed mogelijk te weerspiegelen. Online kun je gratis een tijdslot reserveren.

 

World Storytelling Day bij Mezrab | gratis
Zondag 19 maart | 12:00–23:55
Ter ere van World Storytelling Day organiseert Mezrab—‘The House of Stories’—twaalf uur aan vertelde verhalen. Mezrab staat bekend om haar storytelling nights waar mensen samen komen om verhalen te delen. Op 19 maart zet de twaalf uur durende verhalenmarathon de zintuigelijke ervaring centraal, onder begeleiding van muziek en lekker eten. Toegang is gratis.

‘Na tien jaar verschijnt er eindelijke weer een bundel van dichter Joost Oomen’

Diaspora in Parallel | € 12,-

Zaterdag 25 maart in Parallel (Tolhuistuin gebouw) | 23:59–06:00
Als je op zoek bent naar een feestje kun je zaterdag 25 maart terecht bij Diaspora in Parallel. Diaspora is een energieke clubavond die voor het eerst in Amsterdam gehouden wordt. Verwacht een brede mix aan muzikale culturen tijdens Diaspora, want dj’s als Hagan, S!RENE en Blck Mamba staan bekend om hun fusie van muziekgenres op de dansvloer: van house en dancehall tot r&b en hiphop.
 
Parallel is onderdeel van het Tolhuistuingebouw in Amsterdam-Noord, te bereiken met de pont richting Buiksloterweg.

 

Poëzie en dansen in de Nieuwe Anita | gratis

Zaterdag 25 maart | 20:00
Minder van de muziek en meer van het gesproken woord? Dan is de dichtbundelpresentatie van Joost Oomen in de Nieuwe Anita misschien iets voor jou. De nieuwe bundel (na tien jaar!) wordt feestelijk gevierd met optredens van muzikant Willie Darktrousers, dichters Kasper Peters en Joep Hendrikx, en schrijfster Lisa Weeda. Als je toch nog even wilt dansen heb je geluk, want de avond wordt afgesloten door dj-collectief Team KTW.
 
De oudheid door de ogen van vrouwen in SPUI25

Woensdag 29 maart | 17:00–18:30
Voor wie niet genoeg kan krijg van verhalen over de Griekse oudheid na Chris Richter is er woensdag 29 maart een lezing bij SPUI25 over het vrouwelijke perspectief in de klassieke oudheid. Sprekers Lien Foubert, Patricia Kret en Jacqueline Klooster gaan in gesprek met moderator Diederik Burgersdijk over hun werk en onderzoek. Aan bod komen de recente stroom aan hervertellingen van de oudheid met een vrouwelijk perspectief, reismogelijkheden van vrouwen in het Romeinse Rijk en antieke vrouwen en magie. Meld je hier aan op de website van SPUI25.