Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Jeroen Oerlemans (UvA)
actueel

Oud-decaan Fred Weerman benoemd tot interim-directeur UB

Dirk Wolthekker,
10 maart 2023 - 11:15

Neerlandicus en hoogleraar taalontwikkeling Fred Weerman, oud-decaan van de Faculteit der Geesteswetenschappen, is per 15 maart benoemd tot interim-directeur van Bibliotheek UvA-HvA, in de volksmond ‘UB’ genoemd.

Fred Weerman (65) heeft de tijdelijke benoeming bevestigd. ‘Ik heb net een sabbatical achter de rug, heb gereisd en ben met een boek bezig geweest. Nu komt deze tijdelijke functie op mijn pad, overigens met de nadruk op tijdelijk. Ik ben niet van plan om tot mijn 67e in de functie aan te blijven. Ik kom echt op interim-basis. Gerard Nijsten laat de UB in goede conditie achter en zo zal ik de organisatie ook doorgeven aan zijn formele opvolger.’

 

Gemor

Onder verschillende medewerkers van de UB is inmiddels gemor ontstaan over de tijdelijke benoeming. Zo vinden sommige medewerkers het niet juist dat Weerman gewoon benoemd is zonder ruggenspraak met en inspraak van UB-medewerkers, zo blijkt uit een anonieme mail die Folia over de tijdelijk benoeming ontving, te meer omdat hij als decaan vertrok ‘wegens niet adequaat handelen omtrent een dossier sociale veiligheid,’ schrijven ze.

 

De medewerkers schrijven: ‘De benoeming zorgt voor veel vragen en onrust onder de medewerkers.’ Omdat het om een tijdelijke functie gaat hoeft het hele medezeggenschapcircuit niet te worden doorlopen. Wel wordt de benoeming ter advisering voorgelegd aan de ondernemingsraad van de gemeenschappelijke diensten (GOR). Weerman verwacht en hoopt dat hij als waarnemend directeur niet tegen grote problemen zal aanlopen.