Diversiteitsmedewerkers van hogescholen en universiteiten bedreigen of intimideren? ‘Volstrekt onacceptabel,’ antwoordde onderwijsminister Dijkgraaf vanmiddag op Kamervragen. Hij komt nog dit jaar met een nieuwe aanpak.
Universiteiten nemen diversiteitsmedewerkers aan om van hun instelling een plek te maken waar discriminatie wordt tegengegaan en barrières worden weggenomen. Sommigen, waaronder ook Kamerleden, vinden dat deze medewerkers te verregaande veranderingen op de instelling nastreven en diskwalificeren hen met het labelm‘woke’.
Die kritiek blijft niet alleen bij woorden. Uit een onderzoek van meerdere hoger onderwijsmedia kwam vorig jaar naar voren dat deze medewerkers online en offline worden uitgescholden, bedreigd en geïntimideerd. Ook werden hun persoonsgegevens online verspreid zonder toestemming. Omdat hun namen op straat lagen werden zelfs familieleden het doelwit van intimidatie.
Verontrustend
D66 stelde er Kamervragen over. Minister van Onderwijs Robbert Dijkgraaf verdiepte zich daarom in het onderzoek van de hoger onderwijsmedia en antwoordde vandaag dat de beschrijvingen verontrustend en ‘volstrekt onacceptabel’ zijn.
Daarom kondigt hij een nieuwe kabinetsaanpak aan tegen ‘online intimidatie, racisme en hate speech’, die nog dit jaar gepresenteerd zal worden. Hoe die aanpak er concreet uit moet gaan zien deed hij nog niet uit de doeken. Verder gaat hij in gesprek met diversiteitsmedewerkers over sociale veiligheid en wees hij nog maar eens op het meldpunt Wetenschap Veilig, dat in november is opgericht. Ook medewerkers die zich niet met onderzoek bezighouden worden daar ondersteund en geadviseerd, benadrukte hij.