Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Allard Pierson
actueel

Allard Pierson verwerft ingekleurde wandkaart Amsterdam uit 1625

Sterre van der Hee,
24 februari 2023 - 14:15

Het Allard Pierson-museum, dat de erfgoedcollecties van de UvA beheert en presenteert, heeft een exemplaar verworven van de eerste uitgave van een grote wandkaart van Amsterdam, in 1625 gemaakt door cartograaf Balthasar Florisz van Berckenrode. De monumentale plattegrond beslaat meer dan twee vierkante meter. 

Volgens het Allard Pierson gaat het om de meest gedetailleerde en betrouwbare weergave van Amsterdam in de zeventiende eeuw. Van Berckenrode zou de stad op een voor die tijd vernieuwende manier gepresenteerd hebben, namelijk recht van boven. De bebouwing is driedimensionaal getekend. 

Wereldwijd bezitten slechts vijf andere instellingen exemplaren van de eerste uitgave

De kaart is destijds met de hand ingekleurd en bestaat uit negen gegraveerde bladen, inclusief houtsnede met een titelstrook met de tekst ‘Amstelredamum Emporium Hollandiæ Primarium Totiusque Europæ Celeberrimum’, ofwel ‘Amsterdam, de voornaamste handelsplaats van Holland en de meest gevierde van heel Europa’. De kaart kent drie staten van uitgave: de eerste in 1625, de tweede in 1648 (uitgebreid en bijgewerkt) en de derde in 1657 (wederom bijgewerkt). Wereldwijd bezitten slechts vijf andere instellingen exemplaren van de eerste uitgave. Het exemplaar in het Allard Pierson is de enige bekende versie die is ingekleurd.

 

Van 2 maart tot en met 16 juli is de kaart te zien tijdens de cartografische tentoonstelling Open kaart – van atlas tot streetmap