Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Wessel Wierda
actueel

Actievoerders eisen dat UvA ‘onafhankelijk is van bloedgeld’ van Shell

Wessel Wierda,
16 februari 2023 - 11:40

Zo’n dertig studenten demonstreerden gistermiddag op Science Park voor ‘dekolonisatie, democratisering en decarbonisation’. ‘Het UvA-bestuur heeft veel te veel macht.’

Achter zijn Shell-masker in de vorm van een doodskop zijn nog net sprankelende, zwarte ogen en dito krullen te zien. Maar meer komen we niet te weten over de identiteit van de jongen die zichzelf voorstelt als ‘Lemonade’. Evenals de andere betogers in de centrale hal op Science Park, wil hij niet met zijn echte naam in Folia, maar spreekt hij – paradoxaal genoeg – het liefst wel op persoonlijke titel. 

Steen des aanstoots is voor veel demonstranten de publicatie van een open brief in Folia, waarin dertig wetenschappers van de Faculteit Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica zich verzetten tegen het besluit van de UvA om geen nieuwe samenwerkingsprojecten met de fossiele industrie meer te starten. 

 

‘Teleurstellend,’ noemt Lemonade de inhoud van dat opiniestuk, terwijl hij zijn Shell-masker annex doodskop wat rechter op zijn hoofd positioneert. Hij heeft het gevoel dat er binnen de UvA een kentering gaande is in het debat over onderzoekssamenwerkingen met de fossiele industrie. ‘Dat merk je aan alles, en het is hartverwarmend,’ zegt hij strijdbaar. ‘We zitten in een crisis en dit is hét moment.’  

 

Politiegeweld 

Maar het protest van vandaag gaat over meer dan alleen Shell of de fossiele industrie, verzekeren de andere demonstranten de verslaggever. Het gaat tenslotte over ‘de drie d’s’: ‘dekolonisatie, democratisering en decarbonisation’, zoals op de aankondiging vermeld.   

 

Op de overloop achter Lemonade schreeuwen betogers onophoudelijk leuzen als ‘Shell has to go’ en er worden affiches uitgedeeld over de vermeende misstanden bij Shell en de gewraakte verhouding tussen de UvA en de fossiele industrie. Maar pal onder hen hangt een bord met daarop de teksten: ‘The CVB calls cops’, ‘We call for a riot’ en ‘Occupy UvA’.  

 

Die eerste uitlating verwijst naar het handelen van het College van Bestuur van de UvA tijdens de bezetting van de voormalige Academische Club op 16 januari door actiegroep UvA-Rebellion. De betogers hekelen het besluit van het UvA-bestuur om de politie te bellen, die volgens hen immers ‘overal en altijd’ geweld gebruiken. Mede daarom vinden zij dat het UvA-bestuur flink moet democratiseren: ‘Ze hebben veel te veel macht’. 

 

Shells bloedgeld  

Hoe de UvA precies moet democratiseren, is volgens de betogers echter een zorg voor later. Wat nu prangend en urgent is, vervolgen ze, is een ‘universiteitsbrede, structurele discussie over deze thema’s en onafhankelijkheid van Shells bloedgeld’. Als vanzelf zou dat moeten leiden tot de gewenste dekolonisatie en decarbonisatie, aldus de demonstranten, die naar eigen zeggen vandaag met zes verschillende organisaties aanwezig zijn, waaronder actiegroep UvA Rebellion en Amsterdam autonomous coalition.  

 

Het toont de enorme versplintering onder de actievoerders op de UvA. Op de eerste etage van Science Park waren niet meer dan dertig demonstrerende studenten zichtbaar. En beneden fungeerde Lemonade met zijn Shell-masker als suppoost en uithangbord, maar bovenal als duidelijk teken dat volgens de actievoerders iedereen mag weten dat Shell het begin van alle UvA-problemen is.