De UvA gaat voorlopig geen nieuwe onderzoekssamenwerkingen met Shell of soortgelijke bedrijven aan. In de afgelopen weken is aan verschillende universiteiten, ook de UvA, gedemonstreerd tegen banden tussen universiteiten en de fossiele industrie. Het College van Bestuur wil nu eerst het gesprek hierover voeren met studenten en medewerkers.
De UvA is betrokken bij vier projecten waar ook Shell één van de partijen is. Het zijn onderzoeken gericht op schone energie, betere analysemethoden of een beter milieu. Critici beschouwen de inbreng van Shell als greenwashing en vinden dat alle banden met vervuilende bedrijven moeten worden verbroken, ook als het gaat om ‘groen’ onderzoek. Ze beschouwen dergelijk onderzoek veelal als greenwashing. Overigens zijn er anderen die van mening zijn dat dit soort onderzoek een waardevolle bijdrage levert aan de energietransitie.
De UvA heeft zich de vraag gesteld hoe en met wie kan worden samengewerkt. Daarvoor zal in de komende periode een UvA-brede discussie worden georganiseerd, waarbij zoveel mogelijk studenten en medewerkers betrokken zullen worden. Tot het moment dat deze discussie is afgerond en binnen de UvA afspraken zijn gemaakt zal de universiteit geen onderzoek meer starten met steun van bedrijven in de fossiele industrie. De vier lopende projecten worden niet stopgezet, want daaraan werken ook promovendi en onderzoekers die in consortia afspraken hebben gemaakt.
Leerstoelen
De UvA laat vandaag in een persverklaring weten ‘níet te werken’ aan onderzoek dat bijdraagt aan de exploratie of productie van fossiele energie. ‘We ontvangen geen geld van de fossiele industrie voor wetenschappelijke congressen, voor reizen van wetenschappers of voor beurzen. We hebben geen leerstoelen die door de fossiele industrie betaald worden. De onderzoeksagenda van de UvA is gericht op de transitie naar duurzame energie,’ aldus de verklaring. Verder laat de UvA weten bij te dragen aan de energietransitie in onderzoek, onderwijs en bedrijfsvoering. ‘UvA-wetenschappers doen hoogwaardig onderzoek op dit gebied: van sustainable chemistry tot green life sciences, en het van Instituut voor Biodiversiteit en Ecosysteem Dynamica tot Energy transitions through the lens of the SDG’s.’