Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Marc Kolle (Folia-archief).
actueel

Sociale veiligheid van studenten: minister wil liever aanpakken dan onderzoeken

Hoger Onderwijs Persbureau,
26 januari 2023 - 11:15

De tijd van onderzoek naar sociale veiligheid is voorbij, zei minister Dijkgraaf gisteren in de Tweede Kamer. Het is vooral belangrijk om de situatie in het hoger onderwijs te verbeteren, vindt hij, zowel voor studenten als voor medewerkers. Regeringscomissaris grensoverschrijdend gedrag en UvA-alumna Mariëtte Hamer bezoekt vanmiddag de UvA om over het onderwerp te praten.

De Tweede Kamer voerde dinsdag een kort debat over sociale veiligheid met minister Dijkgraaf. Het duurde slechts enkele minuten en alleen oppositiepartij PvdA en regeringspartij D66 deden eraan mee.

 

De PvdA verwees naar een grondig onderzoek van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen naar sociale veiligheid aan de universiteiten en kennisinstellingen. Laat zo’n soort onderzoek ook verrichten voor studenten, was de aansporing van Kamerlid Habtamu de Hoop.

 

Niet nodig, antwoordde Dijkgraaf. ‘Wat mij betreft zijn we de fase van het onderzoek voorbij. Ik denk dat het de hoogste tijd is om actie te gaan ondernemen,’ zei hij. ‘Dat heb ik trouwens ook aangekondigd in het Nationaal actieplan tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag, dat natuurlijk nauwe relaties heeft met de sociale veiligheid. Er ligt al veel, er komt nog meer.’

Foto: Angeline Swinkels
Mariëtte Hamer

Verenigingen

Kamerlid Jeanet van der Laan (D66) vroeg speciale aandacht voor de situatie binnen studentenverenigingen, die volgens actualiteitenprogramma Pointer niet goed voorbereid zijn op kwesties rond wangedrag. Ze wees op de rol van de universiteiten en hogescholen hierin. ‘Ik vind eigenlijk dat zij harde afspraken moeten maken met studentenorganisaties en ze moeten begeleiden en misschien zelfs wel opleiden.’

 

Dijkgraaf snapte die opmerking. Verenigingen moeten allereerst zelf hun sociale veiligheid op orde hebben, onderstreepte hij, maar de instellingen hebben er wel iets mee te maken. ‘Vaak is er een financiële relatie. Ze subsidiëren die verenigingen eigenlijk met bestuursbeurzen et cetera.’

 

Dus kunnen ze de verenigingen verplichten om op sociale veiligheid te letten. Hij is zelf ook van plan om met de verenigingen in gesprek te gaan, zei Dijkgraaf. Het kabinet komt dit voorjaar met een ‘integraal plan’ rondom sociale veiligheid binnen de instellingen.

Meeting met Mariëtte Hamer

Vanmiddag bezoekt regeringscommissaris voor sociale veiligheid en UvA-alumna Marriëtte Hamer de UvA. In een Town Hall meeting gaat ze met studenten en medewerkers in gesprek over sociale veiligheid op de UvA. De bijeenkomst vindt plaats in REC A 2.11 van 15:45 tot 17:00. Studenten kunnen zich via deze link aanmelden.

 

Asva heeft de hele middag bij de ingang het ABC-gebouw een stand met sociale veiligheid als thema, waar studenten in gesprek kunnen gaan met vertrouwenspersonen.