Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: UvA Rebellion
actueel

ME ontruimt pand voormalige Amsterdamse Academische Club

Dirk Wolthekker,
16 januari 2023 - 23:03

De Mobiele Eenheid is vanavond rond 20.15 naar de Oudezijds Voorburgwal getrokken, waar klimaatactivisten sinds vanmiddag één uur het pand van de voormalige Amsterdamse Academische Club bezetten.

De ME is inmiddels het pand, dat in gebruik is bij Facility Services, binnen getrokken om de bezetters naar buiten te halen. Verschillende bezetters trokken daarop naar het dak van het pand, waar een spandoek werd ontvouwd met de tekst ‘Cops off campus’. De ME heeft inmiddels verschillende bezetters met busjes weggevoerd.

 

De activisten protesteren al de hele dag tegen de onderzoekbanden die de UvA heeft met Shell en bezetten vanmiddag rond één uur het UvA-pand van de voormalige Amsterdamse Academische Club om hun eisen kracht bij te zetten. Vanmiddag liet een woordvoerder van de UvA aan Folia weten dat er een UvA-brede discussie zal worden opgezet over dit soort externe samenwerkingen met bedrijven en dat de Adviescommissie onderzoek met derden ‘met een nieuwe blik’ zal kijken naar de lopende onderzoeksprojecten die samen met Shell worden verricht, overigens niet met de bedoeling die projecten te stoppen. De actievoerders behoren tot verschillende actiegroepen, onder meer University Rebellion UvA, End Fossil en krakersorganisatie Mokum Kraakt.

 

Update 23:45 uur

De UvA heeft laten weten dat het pand is ontruimd. De politie heeft via Twitter laten weten dat er dertig personen zijn aangehouden. Het College van Bestuur (CvB) zegt in een reactie ‘te betreuren’ dat de inzet van de politie nodig was. Het UvA-bestuur laat verder weten door te willen gaan ‘met het constructieve gesprek’ over de bijdrage van de UvA aan duurzaamheid.

 

Update 17 januari, 09:40 uur: Als reactie op de ontruiming laat een woordvoerder van UvA Rebellion weten dat men ‘diep teleurgesteld’ is in het UvA-bestuur en het geweld dat de ME bij de ontruiming heeft gebruikt. ‘We houden vandaag om twaalf uur een lawaaidemonstratie voor de deur van het politiebureau aan de Vlierbosdreef in Zuidoost, waar onze kompanen worden vastgehouden. We willen hen laten weten dat we hen steunen.’