Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Foto: Dirk Gillissen (UvA)
actueel

UvA-gebouwen | Van tentamens tot oneindige rijen boeken in het IWO

Thirza Lont,
20 december 2022 - 12:30

Bij veel studenten zal de afkorting IWO niet de beste associaties oproepen, want ze maken daar deze week hun tentamens. Maar wat is er verder te zien en te doen in het IWO, voluit Instituut voor Wetenschappelijk Onderzoek. Kilometers stoffige boeken! En liggen er écht lijken? Deel één van een tweeluik over IWO.

Wie voor de eerste keer de tentamenzalen van IWO moet zien te vinden vanaf station Holendrecht in Amsterdam Zuidoost, raakt waarschijnlijk in de war: de zalen liggen verstoptRoute vanaf station naar IWO: Linksaf het voetpad volgen richting Hogeschool van Amsterdam. Brug over, links aanhouden, rechtsaf over parkeerterreinen (P4) naar IWO-Gebouw. (Bron: UvA-site) achter het grote Amsterdam UMC, tussen de bomen, achter een enorme parkeerplaats en naast een locatie van het Universitair Sportcentrum. Bijna onvindbaar dus als je er niet actief op zoek naar bent. Wie na een dikke tien minuten lopen de tentamenzalen aantreft, is waarschijnlijk ook niet blij. Of in elk geval, veel studenten niet. Want voor hen betekent IWO tentamens maken.

 

Sterren

IWO, naast tentamenlocatie ook boekendepot van UvA en HvA, heeft van bezoekers slechts 1.9 ster (van de vijf) op Google Maps gekregen. Waarom ze het gebouw niet fijn vinden staat alom beschreven in de beoordelingen. Een greep daaruit: ‘Waarschijnlijk mijn toets niet gehaald, voor de rest ook nog eens een lelijk gebouw,’ en ‘Alleen maar huilende studenten in de gangen,’ tot ‘Waarschijnlijk het lelijkste stukje Amsterdam (wat een hoop zegt)’. Kortom, bezoekers, veelal studenten houden hun mening over het pand niet voor zich.

‘Waarschijnlijk het lelijkste stukje Amsterdam (wat een hoop zegt)’

Boekenliefhebbers

Maar niet iedereen is negatief over IWO, zeker boekenliefhebbers niet. In het boekendepot liggen miljoenen boeken, tijdschriften, objecten, collecties en archieven. In de speciale collectie liggen zelfs materialen die zo oud zijn dat ze het pand niet uit mogen. Elke dag pendelen pendelbussen tussen de locatie in Zuidoost en het centrum, om boeken heen en weer te brengen naar UvA en HvA-locaties elders in de stad, waar leners de gevraagde boeken kunnen ophalen.

 

(Lees verder onder de afbeelding).

Foto: Stella Vrijmoed
IWO-boekendepot

Lijken

Waarom stopt de lift alleen maar op de vierde verdieping? Hoe kan het dat het zo stervenskoud is in het IWO? Waar komt die gekke geur vandaan? Deze vragen dragen bij aan de mythe die er bestaat: dat er onder het IWO duizenden lijken zouden liggen, wachtend op autopsie, onderzoek of donatie. Enige jaren terug deed Folia onderzoek naar de mythe van de lijken, maar er bleek weinig van waar te zijn. Er zijn overigens meerdere huurders en gebruikers van het pand. Maar als er geen lijken zijn, wat is er dan wel in de ruimtes die iedereen zo verdacht vindt?

 

Dierproeven

IWO is een UvA-locatie waar ook dierproeven worden gehouden, op de begane grond van het gebouw. Niet door het IWO zelf, maar door het Amsterdam UMC. In het gehele UMC waren in 2020 in totaal 6980 muizen, 429 ratten, 35 konijnen, 8 varkens en 20 schapen aanwezig, zo blijkt uit het jaarverslag van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit uit 2020. Een deel hiervan bevindt zich in het IWO, maar om welke dieren en aantallen dat precies gaat is niet te achterhalen. Menselijke lichamen liggen er in ieder geval niet.