Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Stefan Johnson
actueel

UvA-studenten delen duizend bloemen uit op de campussen

Thirza Lont,
21 november 2022 - 15:21

Vandaag begint de UvA Healthweek, een week waarin de UvA extra aandacht schenkt aan de gezondheid en het welzijn van studenten en medewerkers. Studenten van de Centrale Studentenraad (CSR) en de facultaire raden delen daarom vandaag duizend bloemen uit op de UvA-campussen. ‘You matter, be proud of yourself.’

Het is waterkoud en amper een paar graden boven nul, maar toch staat CSR-lid en rechtenstudent Tuncay Yazar (25) samen met andere studenten bloemen uit te delen op de Roeterseilandcampus (REC), tegenover de Law Hub. Aan de bloemen – onder meer witte rozen – zit een kaartje vastgeplakt met een bemoedigende boodschap: ‘You matter, be proud of yourself’. Bovendien een QR-code die studenten kunnen scannen om meer informatie en hulp te krijgen, met bijvoorbeeld een link naar de UvA-studentenpsychologen.

 

Let’s move together

De studenten delen de bloemen uit in het kader van de jaarlijkse Health Week, die deze week door de UvA wordt georganiseerd en waarin de universiteit aandacht besteedt aan de gezondheid en het welzijn van studenten en medewerkers. Dit jaar is het thema ‘Let’s move together’ en worden activiteiten georganiseerd als samen zingen en dansen.

Foto: Stefan Johnson
Tuncay Yazar

Bewustwording

Yazar, initiatiefnemer van de bloemenactie, wil deze week aangrijpen om meer bewustwording te creëren voor mentale gezondheid. Hij heeft deze actie samen met Esra Weijenberg opgezet. Yazar ziet dat veel studenten om hem heen mentaal in zwaar weer verkeren. ‘We komen uit de coronapandemie die veel impact heeft gehad op studenten omdat hun omgeving en het studentenleven drastisch is veranderd door de maatregelen.’

 

Glimlach

Yazar en andere leden van de studentenraden delen de bloemen de hele dag uit, ‘of totdat ze op zijn.’ ‘En mochten we aan het einde van de dag allemaal vertrapte bloemen zien op de campussen, dan doen we dit volgend jaar niet nog een keer. Ik hoop dat het een succes wordt, en dat we hier volgend jaar tijdens Health Week weer staan,’ zegt hij. ‘Ik vind het in ieder geval prachtig om te zien hoe dit kleine gebaar – een bloem en een briefje – voor sommigen toch veel kan betekenen en dat ze er zo blij mee zijn,’ zegt hij met een glimlach. De bloemen gaan er op REC in ieder geval heel snel door heen, zo snel dat ze rond enen al bijna allemaal weg zijn. 

 

Oppeppertje

De studenten die de bloemen in ontvangst nemen zijn content met het ‘oppeppertje’. Zo ook psychologie- en communicatiestudent Isabel Bangma (21) en student cognitie, taal en communicatie Anna Sas (20). Zij kregen bloemen toen ze een studeerpauze namen om koffie te halen. De studenten twijfelden aanvankelijk wel om de bloemen aan te nemen, ‘want dan loop je de hele dag tijdens het studeren met een bloem.’ ‘Maar het is altijd leuk om zo’n gebaar te krijgen. Het brengt een moment van vrolijkheid en geluk in je dag,’ zegt Bangma.

Voor Yazar is de keuze om specifiek bloemen uit te delen heel persoonlijk. Hij heeft twee vriendinnen verloren, die het gevecht met depressie niet hebben gewonnen.

Persoonlijk

Voor Yazar is de keuze om specifiek bloemen uit te delen heel persoonlijk. Hij heeft twee vriendinnen verloren, die het gevecht met depressie niet hebben gewonnen. ‘Toen heb ik nepbloemen uitgedeeld aan iedereen die iets te maken had met mentale gezondheid, zoals psychologen, huisartsen en vrijwilligers. Op die manier eerde ik de hulpverleners. Daarnaast is het ook ter herinnering van mijn twee vriendinnen.’

 

Niet alleen op de REC-campus worden de bloemen uitgedeeld deze week. De studenten delen ze vandaag ook uit op de Science Park campus, bij het P.C. Hoofthuis en bij het Amsterdam UMC. Dinsdag worden ze ook uitgedeeld tijdens een stille disco, georganiseerd door de CSR op De Brug van REC.

Foto: Stefan Johnson