Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Monique Kooijmans
actueel

Aantal UvA-studenten blijft groeien, maar stijgt minder hard dan vorig jaar

Sija van den Beukel,
16 november 2022 - 16:07

Het totaal aantal studenten aan de UvA is dit jaar met 2,7 procent gestegen. De toename komt door het aantal bachelorstudenten, zowel uit Nederland als uit het buitenland. Voor de masters waren er in totaal minder aanmeldingen dan vorig jaar.

Na vorig jaar de grens van 40.000 studenten te hebben gepasseerd, groeit de Universiteit van Amsterdam dit jaar verder naar 42.324 studenten. Dat is een stijging van 2,7 procent, lager dan de zes procent stijging vorig jaar. De groei van de universiteit komt opnieuw door de toename van het aantal buitenlandse studenten. Wel vlakt de groei van buitenlandse studenten af.  

 

Vorig jaar nog luidde bestuursvoorzitter Geert ten Dam de noodklok omdat de UvA de enorme groei van studenten niet aankon. Ten Dam vroeg om instrumenten uit Den Haag om iets aan de toestroom te doen. Dit jaar is de UvA nog verder gegroeid. ‘Zolang we geen instrumenten hebben om de groei verder te beperken, zie je dat het aantal studenten verder toeneemt. De groei is gelukkig dit jaar niet zo groot, dat het nog veel meer druk op de organisatie legt,’ aldus de woordvoerder van de UvA.

 

Begin juni heeft de UvA actief geprobeerd buitenlandse studenten te weren. Zo riepen ze buitenlandse studenten, die half augustus nog geen kamer hadden, op om niet in Amsterdam te komen studeren. Volgens de woordvoerder zou het kunnen dat dat ervoor gezorgd heeft dat er minder studenten zijn gekomen, ‘maar dat weten we niet zeker.’

 

(Lees verder onder de grafiek.)

Meer bachelorstudenten

Het aantal eerstejaars bachelorstudenten groeit dit jaar met bijna 5 procent naar 8.512 studenten. Het aantal Nederlandse bachelorstudenten steeg ten opzichte van vorig jaar met 3,4 procent, al is de groei van het aantal internationale studenten groter met 6,7 procent. Het landelijke beeld, dat vwo’ers wachten met studeren, geldt dus niet voor de UvA.

 

Minder masterstudenten

Het aantal eerstejaars masterstudenten neemt af met bijna 6 procent. Dit jaar zijn er 6.448 nieuwe studenten, 398 minder dan vorig jaar. Het aantal Nederlandse masterstudenten nam af met 9,4 procent, evenals het aantal studenten uit EER-landen Bij de Europese Economische Ruimte (EER) horen alle EU-landen plus Liechtenstein, Noorwegen en IJsland (-2,5 procent). Het aantal studenten van buiten Europa nam juist toe met 4,3 procent.

 

‘Het kan zijn dat een tussenjaar tussen de bachelor en de master een rol speelt. Of dat de arbeidsmarkt goed is, en studenten eerder aan de slag gaan na hun bachelor,’ suggereert de woordvoerder van de UvA. ‘Maar ook daar hebben we geen gegevens van, dus dat blijft altijd gissen.’

 

(Lees verder onder de grafiek.)

Meer studenten uit Oekraïne

Van de huidige eerstejaarsstudenten komt 34 procent uit het buitenland. De meeste nieuwe bachelorstudenten komen uit Duitsland (356 eerstejaars), gevolgd door Polen (301) en Italië (262). Studenten van buiten Europa komen hoofdzakelijk uit China (253), India (102) en Turkije (98). De laatste groep vertoonde de opvallendste stijging: het aantal studenten uit Turkije verdubbelde bijna ten opzichte van vorig jaar.

 

De UvA heeft dit jaar 51 nieuwe bachelorstudenten uit Oekraïne; vorig jaar waren dat er 19. Dit studiejaar kunnen Oekraïense studenten studeren tegen het reguliere, lagere collegegeldtarief in plaats van tegen het instellingstarief dat voor studenten buiten Europa geldt.