Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Marc Kolle
actueel

Nieuw meldpunt voor bedreigde wetenschappers

Hoger Onderwijs Persbureau,
7 november 2022 - 11:10

Last van bedreigingen, intimidatie of agressie? Vanaf vandaag kunnen wetenschappers die zich onveilig voelen een speciaal telefoonnummer bellen of hulp zoeken via de website van WetenschapVeilig

De universiteiten, onderzoeksfinancier NWO en wetenschapsgenootschap KNAW lanceren vandaag het platform WetenschapVeilig. Dat doen ze in het bijzijn van minister Dijkgraaf en betrokken wetenschappers. Het platform werd een jaar geleden aangekondigd vanwege de toenemende bedreigingen tegen wetenschappers door complotdenkers, radicale groeperingen en trollen op sociale media. Het is gemodelleerd aan PersVeilig, dat bedreigde journalisten bijstaat.

‘Het is ontoelaatbaar dat wetenschappers in hun werk te maken krijgen met bedreiging, intimidatie en haatreacties’

Impact

‘Het is ontoelaatbaar dat wetenschappers in hun werk te maken krijgen met bedreiging, intimidatie en haatreacties,’ zegt voorzitter Pieter Duisenberg van universiteitenvereniging UNL. ‘De impact hiervan op onze mensen is heel erg groot en we zien de bedreigingen als een aanval op de academische vrijheid.’

 

Het doel is wetenschappers snel de juiste hulp te bieden. Ze kunnen 24 uur per dag telefonisch terecht bij een meldkamer. Ook kunnen ze via de website een melding doen, die wordt doorgestuurd aan hun werkgever. ‘De werkgever neemt binnen één werkdag contact op met de melders,’ staat in de aankondiging. De bedreigde wetenschappers worden dan in contact gebracht met veiligheidsspecialisten, HR-medewerkers, juristen, communicatiemedewerkers of anderen die hen kunnen helpen.

 

Aangifte

Universiteitsbestuurders hebben vaker laten weten dat ze hun wetenschappers steunen. Vorig jaar verkondigden ze dat ze altijd aangifte zouden doen bij bedreiging, geweld, stalking, inbraak of diefstal. In zijn eerste publieke toespraak als minister vroeg ook Robbert Dijkgraaf aandacht voor de veiligheid van wetenschappers.

Lees meer over