Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
actueel

Amsterdam Young Academy start ‘erkennen & waarderen-award’

Dirk Wolthekker,
14 september 2022 - 09:55

Academici die in het huidige wetenschapssysteem weinig (financiële) erkenning krijgen, kunnen deze maand voor het eerst genomineerd worden voor een award op het gebied van onderwijs, maatschappelijke impact of het in bredere zin ondersteunen van collega’s of studenten. De Amsterdam Young Academy stelt drie prijzen van elk tweeduizend euro ter beschikking.

‘Ook academici die uitblinken op andere terreinen dan onderzoek verdienen aandacht en financiële ondersteuning bij het werk dat ze doen. Academische waardering en financiering gaat tot nu toe vooral naar onderzoek, terwijl onderwijs, maatschappelijke impact en academische gemeenschapsondersteuning voor veel academici net zo belangrijk zijn. Daar willen we aandacht voor vragen en daarom hebben we als Amsterdam Young Academy deze award in het leven geroepen. Alle wetenschappers van UvA en VU kunnen hiervoor door collega’s worden genomineerd.’

 

Dit zegt Pieter Coppens namens de Amsterdam Young Academy (AYA), het onafhankelijk platform van jong getalenteerde wetenschappers van verschillende disciplines van UvA en VU. AYA wil met dit initiatief in financiële zin handen en voeten geven aan het landelijke beleid van Erkennen en Waarderen, waarbij minder nadruk wordt gelegd op onderzoek en aantallen publicaties en meer op domeinen als onderwijs en impact. Dit zijn belangrijke deelgebieden van het academisch werk die volgens Coppens onterecht ‘vaak niet worden betrokken bij jaargesprekken en ook vaak niet door decanen worden gezien of gewaardeerd’.

 

‘Ook mensen die binnen die domeinen werkzaam zijn verrichten heel belangrijk werk, ze willen ook graag naar conferenties of een onderzoekje doen, maar daar is heel vaak geen geld voor,’ zegt Coppens. ‘Als AYA hebben wij jaarlijks ongeveer 2500 euro per AYA-lid beschikbaar voor projecten om de academie beter te maken, een deel daarvan willen we nu ter beschikking stellen aan andere academici dan onderzoekers. Als het initiatief succes heeft gaan we er volgend jaar mee door.'

 

Tot ben met 30 september kunnen wetenschappers van UvA en VU collega-wetenschappers nomineren voor een van de awards. In november wordt bekend gemaakt wie de drie winnaars zijn en met de geldprijzen naar huis gaan.