Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Maartje Strijbis (UvA)
actueel

Rechtenfaculteit wil koerswijziging voor vakgroep belastingrecht

Henk Strikkers,
24 augustus 2022 - 16:42

Er moeten meer voltijds medewerkers komen, en er moet meer aandacht komen voor rechtsbescherming voor en belastingheffing van burgers. Dat blijkt uit het achterliggende rapport voor een vacature voor hoogleraar Algemeen Belastingrecht. Dit voorjaar was er veel te doen om de UvA-vakgroep, waar de invloed van de Zuidas volgens sommigen nooit ver weg was.

De UvA wil voor het eerst in meer dan twintig jaar weer een hoogleraar belastingrecht aantrekken die (bijna) voltijds aan de universiteit komt werken. Op dit moment werft de UvA een hoogleraar Algemeen Belastingrecht voor 0,8 of 1,0 fte, die tevens voorzitter wordt van de vakgroep belastingrecht.

Foto: Jeroen Oerlemans (UvA)
De vertrokken hoogleraar Hein Vermeulen

Opvolger Hein Vermeulen

Daarmee zoekt de universiteit een opvolger van Hein Vermeulen. Vermeulen stapte dit voorjaar op nadat Nieuwsuur onthulde dat hij jarenlang buiten de UvA om was gesponsord door een lobbyclub van grote vastgoedbeleggers. De universiteit voert nu een onderzoek uit naar deze constructie.

 

Naast zijn aanstelling aan de UvA was Vermeulen tevens werkzaam bij Zuidaskantoor PwC (het vroegere PriceWaterhouseCoopers). Vermeulen is niet de enige UvA-hoogleraar die zijn aanstelling combineert met een baan elders. Sterker nog: van de acht hoogleraren binnen de vakgroep hebben er zeven een aanstelling van 0,4 fte of minderDe achtste heeft een aanstelling van 0,6 fte.. Bovendien werken zes van hen bij een Zuidas- of advocatenkantoor. Dat werd jarenlang door de vakgroep gekoesterd als ‘het DNA van de afdeling’.

 

Invloed van de Zuidas

Eerder dit jaar schreef Folia over de invloed van Zuidaskantoren op de UvA-vakgroep belastingrecht. Meerdere grote advieskantoren hebben wetenschappelijke artikelen van medewerkers van belastingrecht voor publicatie ingezien. Sommige medewerkers zijn zelfs gedwongen aanpassingen van hogerhand over te nemen. In antwoord op Kamervragen over de zaak liet minister Robbert Dijkgraaf weten dat de UvA bevestigt dat de berichtgeving van Folia ‘juist is’.

In het Folia-artikel liet rechtendecaan André Nollkaemper al weten dat hij graag een voltijds hoogleraar belastingrecht wilde aantrekken. ‘Du moment dat er een vacature ontstaat, wil ik dat er een voltijds hoogleraar komt,’ zei hij daarover. ‘Zo’n voltijds of bijna voltijds aanstelling is in mijn ogen ook nodig om onderwijs, onderzoek en bestuurlijke taken goed te kunnen combineren.’ Dat lijkt nu te gebeuren.

 

Koerswijziging

Voor het uitschrijven van een hoogleraarsvacature maakt een faculteit altijd een zogenoemd structuurrapport. In dat rapport, dat in handen is van Folia, staat dat de rechtenfaculteit een koerswijziging wil.

De faculteit wil ‘meer universitaire hoofdfuncties en minder nevenfuncties’

De faculteit wil meer voltijds medewerkers werven. Of, zoals men het in het rapport schrijft: de faculteit acht het ‘wenselijk’ dat ‘in de komende jaren de verhouding tussen voltijds- en deeltijdmedewerkers, althans tussen degenen voor wie de universitaire aanstelling de hoofdfunctie is en voor wie die aanstelling een nevenfunctie is, wijziging ondergaat: meer universitaire hoofdfuncties en minder nevenfuncties’.

 

Belastingheffing van en rechtsbescherming voor burgers

Daarnaast wil de faculteit dat er in het onderzoek meer nadruk komt te liggen op ‘belastingheffing van en rechtsbescherming voor burgers’. Dat moet gebeuren nadat ‘in de loop der jaren’ ‘in het onderzoek (en in zekere mate ook in het onderwijs) bij de sectie Belastingrecht de nadruk [is] komen te liggen op belastingheffing van ondernemingen.’

 

Aan de nieuwe hoogleraar de taak om die koerswijziging in goede banen te leiden, en dat in een periode waarin er ‘toenemende maatschappelijke kritiek’ is ‘op te grote afhankelijkheid van wetenschappers die ook elders een dienstbetrekking vervullen’.

 

Wie zich geroepen voelt, kan tot 21 september reageren.