Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: @annapascale / Unsplash
actueel

Zo vind jij je weg op de UvA: de hotspots op een rij

Redactie Folia,
30 augustus 2022 - 08:45

Ook buiten de UvA-gebouwen en de collegezalen is genoeg te beleven op de universitaire campussen. Waar vind je de lekkerste koffie, waar het beste boekenmarktje, waar doe je een tai chi-cursus en in welke bioscoop kun je goedkoop pizza eten en film kijken? We zetten de hotspots op een rij. 

Foto: Dirk Gillissen
Het Binnengasthuisterrein

Het Universiteitskwartier

 

Het Universiteitskwartier, omringd door oude kloostermuren in het historische stadscentrum, is rijk aan pareltjes: als je weet waar je moet zijn stuit je zomaar op stokoude boeken, heerlijke scones of andere schatten. ‘De stad als campus’ is nergens duidelijker voelbaar dan hier. Wil je even bijkomen van de toeristendrukte, dan vormt het Binnengasthuisterrein – met een diepe schatkist van de UvA-geschiedenis – een oase van rust. 

Sta je bij de Agnietenkapel en de Lutherse Kerk aan het Spui (zie kaart), dan kun je wellicht aanschuiven bij openbare lezingen of promoties die daar plaatsvinden. Dool je liever in de geschiedenis, dan steek je het Spuiplein en het Rokin over en stap je het Allard Pierson binnen, waar je tentoonstellingen en oude boeken van Bijzondere Collecties kunt bekijken. Andere tip: de boekenmarkt op het Spuiplein op vrijdagen.

 

Honger gekregen? In het donkere steegje naast de Lutherse Kerk vind je café Het Pakhuis dat zich kenmerkt door grote porties en lage prijzen, ofwel: een must voor elke student. We raden de avocadoburger aan. Voor koffie kun je het best terecht bij trattoria Caldi e Freddi, dicht bij het P.C. Hoofthuis, en voor vis bij de Seafood Bar op het Spuiplein. Haal een toetje bij De Laatste Kruimel, een schattig tentje met zoetigheid dat ook nog eens aan studentenkorting doet, of ga naar De Drie Graefjes aan het Rokin voor een Instagramwaardig stuk taart.

Foto: Wouter van der Wolk (UvA)

De Roeterseilandcampus

 

In de vakantieperiode leek Roeterseiland wel een onbewoond eiland, maar het nieuwe studiejaar belooft nieuwe (en oude) studenten óp campus, die de gangen weer bewandelen en wier hongerige magen in de pauzes snakken naar koffiebarretjes en lunchcafés. Voor een lunch op het nabije vasteland kun je naar het bekende Bagels & Beans of naar het huiskamerachtige Lunchroom T, voor een brunch met alles erop en eraan. Voor een gewone tosti kun je terecht bij poollokaal De Gracht, waar je bovendien je studiefrustratie kunt uiten op poolballen net zolang tot je nog gefrustreerder bent over je poolcarrière dan over je studie.

 

De naschoolse opvang van Roeters is ook om over naar huis te schrijven, met het rijke en immer verrassende cursusaanbod van cultuurcentrum Crea. Er komt tot je pensioen geen tijd in je leven dat je zo veel, vrolijk en gevarieerd kunt hardcore-hobbyen, dus ga pottenbakken, probeer tai chi, improviseer en schrijf columns tot je erbij neervalt. Aan de overkant van het water voelen interviewers van Room for Discussion op leren banken regelmatig vips (voorheen: Sigrid Kaag, Thierry Baudet en Ayaan Hirsi Ali) aan de tand. 


Zodra de vier in de klok zit, kan de koffie worden ingeruild voor de borrel. Crea is opnieuw je steun en toeverlaat, vooral als de zon op de kade schijnt en je je kunt nestelen aan het water met een biertje. Als alternatief is er café De Krater en het Latijns-Amerikaanse Cantina Caliente, waar je onder andere terecht kunt voor wijn, tequila en empanadas.

 

Maar het meest studentikoos blijft het legendarische Kriterion. Deze door studenten gerunde bioscoop serveert koffie, nacho’s en speciaalbier voor zachte prijzen. Verder krijg je er op Taco Tuesday taco’s voor 2,20 euro per stuk, en op woensdag kun je voor 14,50 euro een film kijken onder het genot van een pizza. Voordelig dus, en ook nog eens goed voor je culturele ontwikkeling.

Foto: Teska Overbeeke (UvA)

Science Park

 

Waar beta’s samenkomen is het leven goed – of in elk geval goed georganiseerd. Dat blijkt uit alles wat het moderne walhalla genaamd Science Park te bieden heeft: een eigen station, een enorm sportcentrum, energieneutrale gebouwen, en zelfs een stuk rauwe flora en fauna voor biologische experimenten in Anna’s Tuin & Ruigte. Dit ‘levende lab’ is een kraamkamer voor permacultuur en biodiversiteit, maar ook de perfecte plek voor een uitwaaimoment, om het lijvige twaalfuurtje van Café Polder (een kroket, soep én een eitje rosbief-kaas) te laten zakken.

 

Het Science Park is een wereld op zich, hoewel de aangrenzende Indische buurt en Watergraafsmeer genoeg verleiding bieden in de vorm van hipsterkroegen en vintage winkels. Maar in principe hoeven de bewoners van de studentenflats op de Carolina MacGillavrylaan de ‘Scienceparkbubbel’ niet uiteen te laten spatten om te overleven, want de Albert Heijn, de Lidl en de Spar zitten allemaal in een straal van 300 meter. Verder biedt sportcentrum Universum plek in klasjes en op apparaten aan alle UvA- en HvA’ers met sportambities, en bier voor na – of in plaats van – het sporten kost 2,20 euro bij het aangrenzende café Oerknal.

 

Bij eetcafé Maslow vind je heerlijk doch gezond doch goedkoop comfortfood in de vorm van pita’s met allerlei dips, falafel, loempia’s en speciaalbier. In tegenstelling tot de universiteitskantines snapt Maslow wél wat de brandstof van de moderne student is. Veel makkelijker om te flirten zonder zweet op je voorhoofd, toch?

 

Ook binnen de muren van de faculteit zijn rond lunchtijd verzetjes te vinden, bijvoorbeeld met de maandelijkse Bètabreak. Deze lunchbijeenkomst in de hal van Science Park 904 combineert een ongedwongen sfeer van kauwende studenten en docenten met discussie op het scherp van de snede tussen experts, over financiering van de wetenschap, complottheorieën en het vrouwelijk orgasme. Genoeg te beleven dus.