Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Foto: Daniël Rommens
actueel

Corps weer in de fout: mannen scanderen dat vrouwelijke leden ‘hoeren’ zijn

Henk Strikkers,
26 juli 2022 - 09:25
Betreft
Deel op

‘Hoeren’ en ‘sperma-emmers’. Zo werd er dit weekend tijdens het lustrum van het Amsterdamsch Studenten Corps (A.S.C./A.V.S.V.) gesproken over vrouwen. Honderden leden hebben een brief aan het bestuur ondertekend waarin ze stellen klaar te zijn met dit seksisme. De UvA heeft de banden met het corps vorig jaar al verbroken, en ziet geen reden deze te herstellen.

Dit weekend vierde het A.S.C./A.V.S.V. verlaat haar 170-jarig bestaan. Dat deed ze onder meer met een diner op de NDSM-werf, waar mannen en vrouwen in gescheiden hallen dineerden. Tijdens het diner werd er in de speeches van de mannen gesproken over vrouwen als ‘sperma-emmers’, ook zou gezegd zijn dat ‘de heren de nekken van vrouwen zullen breken, om hun lul erin steken’. Daarnaast zou er meermaals ‘hoer’ zijn gescandeerd, en gesproken zijn over de cultuurverandering als een façade. Een video die dat aantoont is te vinden op Dumpert.

 

Ruim 270 leden ondertekenden een brief naar het bestuur waarin zij schrijven dat zij de ‘ronduit beledigende, beschamende en betreurende’ uitlatingen afkeuren. ‘Woorden kunnen niet beschrijven wat het met ons, vrouwelijke leden, doet om op ons eigen heren- en damesdiner dusdanig respectloos beschreven te worden.’ Zij betwijfelen de ‘cultuurverandering’ waar de vereniging dit jaar mee bezig is geweest.

Er zijn geen gesprekken geweest tussen de UvA en het corps om de banden te herstellen ‘en dit soort voorvallen helpen daar in ieder geval niet bij’

Rector Heleen Vos zegt ‘geschokt’ te zijn door wat er tijdens het diner gebeurde. ‘We doen onderzoek naar wie er precies wat heeft gezegd en vier sprekers waarvan het al zeker is dat zij zich op ontoelaatbare wijze hebben geuit, zijn op de afsluiting niet welkom,’ zegt zij tegen Het Parool. Bovendien is er een intern onderzoek aangekondigd.

 

In de loop van de dag heeft het corps bekend gemaakt dat vier leden die speeches gaven op het diner hun functie hebben neergelegd. Onder hen bevinden zich twee leden die belast waren met de ontgroening, en de vice-preses van het corps. Deze laatste zou deze zomer sowieso aftreden.

 

Geen bestuursbeurzen

Vorig jaar raakten bij dispuutsontgroeningen van het Amsterdamsch Studenten Corps meerdere studenten gewond. Er zou onder meer een arm verbrijzeld zijn met een wijnfles. De Amsterdamse universiteiten en hogescholen besloten in reactie daarop om de banden met het corps voor onbepaalde tijd te verbreken. Daardoor kregen de bestuurders van het corps geen financiële tegemoetkoming voor de studievertraging die ze opliepen. Bovendien mocht het corps geen reclame maken op de instellingen.

‘Vier sprekers waarvan het al zeker is dat zij zich op ontoelaatbare wijze hebben geuit, zijn op de afsluiting niet welkom’

In een verklaring schreven de UvA, de VU en de HvA dat ‘u als Senaat van A.S.C./A.V.S.V. onvoldoende grip heeft op wat er binnen (de kennismakingstijd van) de disputen plaatsvindt.’

 

Dit voorjaar kondigde het corps in het kader van een ‘cultuurverandering’ aan dat zij strenger zou toezien op dispuutsontgroeningen. Zo is er geen nachtprogramma meer en houdt het corps bij activiteiten overdag toezicht. Tevens zijn dispuutsbesturen gehouden om grensoverschrijdend gedrag te melden.

 

Een woordvoerder van de UvA laat weten dat het vorig jaar de banden met het corps heeft verbroken. ‘We hebben het afgelopen jaar met elkaar gesproken over de cultuuromslag, en hoe we die kunnen monitoren,’ zegt hij. Er zijn nog geen gesprekken geweest om de banden weer te herstellen, waardoor het corps bijvoorbeeld weer bestuursbeurzen zou kunnen ontvangen. ‘Dit soort voorvallen helpen daar in ieder geval niet bij, laat dat duidelijk zijn.’

 

Burgemeester Halsema heeft aan AT5 laten weten te onderzoeken of zij actie kan ondernemen tegen het corps naar aanleiding van het voorval. Er wordt onder meer gekeken naar het intrekken van de exploitatievergunning van de sociëteit, waardoor er geen horeca-activiteiten meer kunnen plaatsvinden.

 

Amalia

Voor het corps komt het voorval op een bijzonder slecht moment. Dit najaar gaat kroonprinses Amalia aan de UvA studeren en meerdere media meldden eerder dat Amalia waarschijnlijk lid zal worden van het A.S.C./A.V.S.V..

 

Dit bericht is op dinsdag 26 juli om 10 uur aangevuld met een reactie van de UvA, en later op de dag met een reactie van burgemeester Halsema en het aftreden van de drie leden van het corps met een bestuursfunctie.

lees meer