Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Folia
actueel

UvA krijgt boete voor niet goed naleven rookverbod

Dirk Wolthekker,
7 juli 2022 - 14:52

Bijna twee jaar nadat het rookverbod is ingegaan op alle onderwijsterreinen van de UvA – óók buiten – blijkt dat toch niet iedereen zich eraan houdt. Gevolg: de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft een boete uitgedeeld.

 

De UvA heeft van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) een boete van 600 euro gekregen omdat ze er niet in is geslaagd alle onderwijsterreinen, conform de wet, rookvrij te houden. Het rookverbod ging in op 1 augustus 2020, maar dat was midden in de coronaperiode. In die maanden waren weinig mensen aanwezig op de campussen en op de aangrenzende, tot de UvA behorende terreinen. Nu iedereen is teruggekeerd blijkt er hier en daar toch een sigaretje te worden opgestoken en dat mag niet.

 

4.500 euro

De NVWA controleert of de UvA-terreinen rookvrij zijn en of dat verbod goed wordt nageleefd. Niet dus, althans niet voldoende. En dan volgt een bekeuring, in jargon een ‘bestuurlijke boete’. De eerste keer valt de hoogte van de boete nog mee: 600 euro. Maar dat kan ‘bij meerdere overtredingen’ oplopen tot een maximum van 4.500 euro. Functionarissen van de NVWA kunnen onaangekondigde steekproeven houden, maar kunnen ook meldingen ontvangen van derden. Hoe de controles precies gaan en waar men heeft gecontroleerd wil een woordvoerder van de NVWA niet zeggen. ‘Dat mogen we niet prijsgeven.’ Beveiligers, studenten, medewerkers of wildvreemden kunnen dus ook een melding doen als ze iemand zien roken op het UvA-terrein. ‘In eerste instantie via de UvA, maar de melding kan ook via onze website,’ zegt de NVWA-woordvoerder.

 

Verbod 24/7

Roken is aan de UvA verboden vanaf het bord, de banier of de poster met de Rookvrij-afbeelding en de boodschap: ‘Dit terrein is rookvrij’. Er lopen beveiligers rond die studenten, medewerkers en bezoekers vertellen waar het rookverbod begint en eindigt en hen erop aanspreken als ze het verbod negeren en toch een peuk opsteken. Opsteken mag niet, de sigaret (of sigaar) oproken dus helemaal niet.

 

Snuiftabak

Wie stiekem toch heeft gerookt wordt verzocht de peuk weg te gooien. Niet op straat, maar gewoon in een afvalbak. Wie denkt: ha, ik neem een joint, want daar zit geen tabak in, komt bedrogen uit. Het rookverbod geldt naast sigaretten en sigaren ook voor de (water)pijp en joints, pruimtabak, snuiftabak en de elektronische e-sigaret. Wie het toch doet loopt de kans dat een beveiliger zijn of haar contactgegevens noteert en doorspeelt aan de UvA en/of de NVWA. Het rookverbod geldt trouwens 24/7.