Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Marc Rentschler (Unsplash)
actueel

UvA bevestigt voornemen tot vertrek bij Deutsche Bank

Sija van den Beukel,
7 juli 2022 - 16:45

De UvA bevestigt in een brief op zoek te gaan naar een ‘duurzamere’ bank dan huidige huisbankier de Deutsche Bank. Duurzaamheid is niet het enige selectiecriterium, schrijft de UvA. ‘We kunnen niet zomaar elke bank kiezen.’

De UvA wil in een selectieproces een nieuwe huisbankier kiezen, waarbij ‘duurzaamheid’ een belangrijk selectiecriterium zal zijn. Dat schreef het College van Bestuur (CvB) afgelopen maandag 4 juli in een officiële reactie op het ongevraagde advies van de Centrale Studentenraad (CSR) en de Green Office om over te stappen naar een ‘duurzamere’ bank.

 

Ook noemt het CvB de reden waarom de officiële reactie drie maanden op zich liet wachten. De UvA is namelijk tevreden over de dienstverlening van de Deutsche Bank en was juist bezig om de financieringsportefeuille te herstructureren en versimpelen. Overstappen naar een andere bank was wat dat betreft de afgelopen periode ‘niet opportuun’. Inmiddels is een ‘bredere set van (duurzaamheids)criteria op de voorgrond gekomen’, schrijft het CvB. De brief van het CSR ‘heeft dit onderstreept’.

 

Wat betreft duurzaamheid neemt het bestuur nog een slag om de arm. ‘Wij weten op dit moment niet welke banken goed in staat zijn om de door de UvA benodigde diensten te verlenen, maar wij weten wel dat niet alle banken over de systemen en processen beschikken om de bancaire transacties te faciliteren van organisaties met een omvang en aard als de UvA’, en ‘de meest duurzame bank is mogelijk een bank die onvoldoende scoort op andere criteria.’

 

Drie fases

Het bestuur stelt een planning voor van drie fases. Ter voorbereiding zal het CvB nog in 2022 een adviseur aanstellen die in de eerste helft van 2023 aan de slag zal gaan met het selectieproces. Vanaf half 2023 start de daadwerkelijke overstap naar een nieuwe bank. Half 2024 is de UvA dan over.

 

Omdat de betaalprocessen van de UvA en de HvA in hetzelfde administratieve centrum worden afgehandeld, wil het CvB met de HvA bespreken om gezamenlijk deel te nemen in het selectieproces.

 

Lees de volledige brief hieronder.