Geneeskundestudent Jelmer Savelkoel en student kunstmatige intelligentie Oliviero Nardi hebben dinsdagmiddag beiden de UvA Scriptieprijs 2022 gewonnen. Dat maakte juryvoorzitter Agneta Fischer bekend in Spui25. De beide winnaars hoeven de hoofdprijs niet te delen, maar krijgen ieder drieduizend euro. Er waren zeven studenten genomineerd.
Na twee armetierige coronajaren waarin weinig te vieren en te fêteren was, was het vanmiddag dan raak: de bekendmaking en uitreiking van de jaarlijkse UvA-scriptieprijs kon als vanouds weer live en op locatie worden gevierd, al kon er volgens sommige aanwezige decanen nog wel een tandje bij: het UvA-bestuur schitterde door afwezigheid, er was geen bomvolle zaal vol juichende alumni en de uitreiking vond plaats in het kleine zaaltje van Spui25.
‘Volgend jaar graag in de Aula,’ zei rechtendecaan André Nollkaemper. Collega’s Hans van Goudoever (geneeskunde) en Agneta Fischer (maatschappij & gedrag) waren het eigenlijk met hem eens. Dat gezegd hebbende was het natuurlijk wel feest vanmiddag tijdens de uitreiking van de UvA-scriptieprijs 2022, die voor het eerst werd gewonnen door twee studenten, beiden inmiddels promovendi: Jelmer Savelkoel en Oliviero Nardi, de eerste sinds kort onderzoeker in Amsterdam, de ander in Wenen.
Activistisch
De uitreikingsceremonie in Spui25 werd aan elkaar gepraat en gepresenteerd door wetenschapsjournalist Anna Gimbrère, die vertelde dat er dit jaar door alle zeven faculteiten in totaal 126 scripties waren aangeleverd. Daarvan waren er uiteindelijk zeven winnaars, één per faculteit. Gimbrère had de zeven scripties niet van A tot Z gelezen, maar ze had ze toch stevig doorgebladerd en was tot de conclusie gekomen dat vijf van de zeven scripties ‘een activistische toon’ hadden.
Juryvoorzitter Agneta Fischer was het daar helemaal niet mee eens. ‘Onzin. Activisme hoort niet thuis in de wetenschap. Het gaat om maatschappelijk engagement.’ De jury had volgens Fischer ‘uren moeten vergaderen’ over de zeven te beoordelen scripties. ‘Het is een beetje appels met peren vergelijken en dat maakte het lastig. We hebben heel hard en diep nagedacht, maar kwamen er niet uit. Daarom kozen we Jelmer en Oliviero beide als winnaar.’
Melioidose
Jelmer Savelkoel schreef een scriptie over zijn strijd voor de erkenning door de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) van de verwaarloosde tropische infectieziekte melioidose, die ontstaat door een bodembacterie, ‘maar niet wordt erkend door de WHO waardoor er dus ook geen globale preventie is, terwijl de mortaliteit heel hoog is’. Goed schoeisel dragen in de gebieden waar de ziekte endemisch is, kan de ziekte volgens hem voorkomen.
‘Een deel van het prijzengeld zal ik besteden aan een bewustwordingscampagne,’ zei Savelkoel. ‘De prijs zie ik ook als erkenning van de ziekte.’ Over zijn onderzoek heeft hij al gepubliceerd in het toonaangevende medische vakblad The Lancet en als masterstudent won hij ook al de Snapperprijs 2020 voor zijn publicaties op het vakgebied van de inwendige geneeskunde en de vorming van een internationaal netwerk op het gebied van infectieziekten.
De andere winnaar was de Italiaanse student kunstmatige intelligentie Oliviero Nardi, die een actuele scriptie schreef op het gebied van de kunstmatige intelligentie en onderzoek deed naar de rol van algoritmes bij de rechtvaardiging van collectieve beslissingen. Zijn scriptie A Graph-Based Algorithm for the Automated Justification of Collective Decisions werd door de scriptiebegeleider gewaardeerd met een 9,3.
Eén vrouw
Er waren natuurlijk vijf andere genomineerden. Opvallend: onder hen slechts één vrouw. Alle vijf hadden ze al de scriptieprijs van hun faculteit gewonnen en gingen daarom toch met ieder duizend euro naar huis.
De vijf andere genomineerden waren Ahsan Hussain (Acta), die cum laude afstudeerde op een scriptie (beoordeeld met een 9,5) over het effect van het gebruik van bleekmiddel bij tandplak. Bedrijfskundestudent Declan Blom, inmiddels werkzaam als belastingadviseur bij Loyens & Loeff, was genomineerd namens Economie en Bedrijfskunde, waar hij de track digital business volgde en een scriptie schreef over data science en belastingrecht.
Student muziekstudies Jacob Tucker was genomineerd namens de Faculteit der Geesteswetenschappen. Hij analyseerde voor zijn masterscriptie – bekroond met een 9,5 – de geschiedschrijving van de Britse ‘dance music’. Philip Schreurs, inmiddels afgestudeerd in het informatierecht en legal trainee bij Google, was genomineerd namens de Faculteit der Rechtsgeleerdheid. De enige vrouw op de lijst was Flavia Togni. Zij stond op de lijst namens de Faculteit Maatschappij & Gedrag (FMG) met de (cum laude) scriptie Long-Awaited Reparations, een studie naar de ervaring van dwangarbeid-overlevenden met een speciaal compensatieprogramma tijdens de Tweede Wereldoorlog.