Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Marc Rentschler (Unsplash)
actueel

UvA overweegt afscheid van huisbankier Deutsche Bank

Sija van den Beukel,
24 juni 2022 - 09:58

De UvA overweegt huisbankier Deutsche Bank te verruilen voor een groenere ‘fossielvrije’ bank. Aanleiding was een ongevraagd advies van de Centrale Studentenraad (CSR) en de Green Office, een duurzaamheidsinitiatief van studenten. ‘Dit is het bewijs dat studentenpartijen daadwerkelijk wat kunnen bereiken.’

De woordvoerder van de UvA laat weten open te staan voor een nieuwe bank en een overstap op dit moment te onderzoeken. ‘Zakelijk gezien zijn we tevreden over de jarenlange samenwerking met Deutsche Bank maar we willen onderzoeken of een andere bank beter bij de huidige UvA past.’

 

De aanleiding daarvoor is een brief die de CSR en de Green Office op 12 april 2022 naar de UvA stuurden. Daarin staat dat het budget van de UvA grotendeels op rekening staat bij Deutsche Bank. Dat is grofweg 760 miljoen euro, inclusief het collegegeld van studenten, goed voor 101 miljoen euro. En dat terwijl de Deutsche bank niet aansluit bij de duurzaamheidsdoelstellingen die de universiteit zelf opstelde in het Witboek Duurzaamheid en de Routekaart Energietransitie, schrijft de CSR.

 

Deutsche Bank staat op plek twintig van de banken die het meest investeren in fossiele brandstof wereldwijd. In 2021 verstrekte Deutsche Bank ruim 9 miljard dollar aan fossiele brandstofbedrijven, zo staat in de brief.

Ivan Muso

Daar komt nog bij dat Deutsche Bank een van de grootste bankiers van het Russische staatsbedrijf Gazprom, zegt student Ivan Muso van de Green Office en schrijver van de brief. ‘Dit maakt indirect elke student een potentiële financier van de Russische oorlog.’ 

 

Daarom eisen de CSR en de Green Office dat de UvA overstapt naar een fossielvrije bank. Er zijn een aantal fossielvrije opties in Nederland waaronder de Triodos Bank. Muso belde al met de CFO van de Triodos Bank om te vragen of het überhaupt mogelijk was om een bedrag van grofweg 760 miljoen euro over te sluizen. Zeker, luidde het antwoord, het kost alleen wat tijd.

 

Welke bank de UvA moet kiezen, zou volgens de raad bepaald moeten in een ‘onafhankelijke selectieprocedure door een derde partij die de markt beoordeelt en de beste optie voor de UvA kiest’. Daarvoor benoemt de CSR drie criteria: geen investeringen in fossiele brandstoffen, geen investeringen in de wapenindustrie en geen mensenrechtenschending.

 

Ook wil de CSR een tijdsschema opstellen voor de conclusie van het onderzoek en het begin van het overgangsproces. Bij voorkeur voor 1 september, of vóór december, omdat dan de financiële besprekingen over de lopende rekeningen van de UvA beginnen.

Foto: Centrale Studentenraad
Abigail Gilchrist

Tegen alle verwachtingen van de briefschrijvers in liet het CvB een week na het versturen van de brief weten een overstap te onderzoeken. De reactie van de UvA komt niet uit de lucht vallen, vindt studentenraadsvoorzitter Abbey Gilchrist. Eerder klonken al stemmen vanuit de studentenpartijen, studentenraden en medezeggenschapsorganen dat de UvA van de Deutsche Bank af moest. Ook heeft de succesvolle actie van UvA Fossielvrij om het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds (ABP) voor medewerkers van de UvA af te schaffen zeker bijgedragen aan deze stap, denkt Muso. Hetzelfde geldt voor de oorlog in Oekraïne die de afhankelijkheid van Russisch gas blootlegde.

 

Muso is opgetogen over de reactie van de UvA en noemt het ‘een van de grootste prestaties in duurzaamheidsbeleid, niet alleen in Nederland maar wereldwijd.’ Muso: ‘Deze beslissing laat zien dat de UvA de klimaatambities serieus neemt. Dit  is niet alleen de meest impactvolle stap die de UvA kan nemen tegen klimaatverandering, maar bewijst ook dat studentenpartijen daadwerkelijk wat kunnen bereiken.’ Muso stuurde het voorstel ook naar andere Green Offices in Nederland, in de hoop dat andere universiteiten het voorbeeld van de UvA volgen.

 

Toch blijft een schriftelijke reactie van het CvB op de brief voorlopig uit. Eind juni laat het CvB na vragen van Folia weten dat de uitwerking tijd kost. ‘De UvA wil onderzoeken of een andere bank beter bij de huidige UvA past. Duurzaamheid is daarbij belangrijk, maar ook dienstverlening.’ Na de zomer zal de UvA meer duidelijkheid geven over het gehele proces.