Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens
actueel

Bureau Alumnirelaties en Universiteitsfonds (BAU) verdwijnt als aparte UvA-dienst

Dirk Wolthekker,
21 juni 2022 - 15:38

Bureau Alumnirelaties en Universiteitsfonds (BAU) verdwijnt als aparte dienst en wordt onderdeel van Bureau Communicatie. Dat besluit is gevallen na een audit over hoe het verder moet met de dienst, na het plotselinge vertrek vorige zomer van de toen nog maar net aangestelde directeur.

Dit blijkt uit een adviesaanvraag van de Bestuursstaf van de UvA aan de ondernemingsraad van de centrale eenheden (GOR). De GOR heeft gisteren positief geadviseerd over de op handen zijnde inbedding in Bureau Communicatie, al heeft de GOR daaraan wel een aantal voorwaarden gesteld, in het bijzonder ten aanzien van eventuele personele gevolgen. De GOR wil dat het Sociaal StatuutHet Sociaal Statuut is een regeling die de universiteit afspreekt met de vakbonden. Daarin staat onder meer wat er moet gebeuren bij reorganisaties. van de UvA daarbij wordt toegepast. De UvA heeft dat overigens al toegezegd. Ook zal de ondernemingsraad een advies kunnen geven over het voorgenomen organisatieplan.

 

Universiteitsdag

In het Maagdenhuis is lang nagedacht over hoe het verder moet met de dienst BAU, na het onfortuinlijke vertrek vorige zomer van toenmalig directeur Marie-Christine Vink. Zij vertrok nog geen jaar na haar aanstelling nadat ze naar eigen zeggen ‘een frisse wind’ door BAU had laten waaien, maar daarin ook ‘iets te ondernemend’ was geweest.

 

Ondertussen waren verschillende medewerkers van BAU naar elders vertrokken en was de onder alumni bekende jaarlijkse Universiteitsdag omgezet in een online evenement. Inmiddels is de Universiteitsdag terug van weggeweest: op 24 september vindt de jaarlijkse alumnidag weer plaats. Daarvoor worden in het bijzonder alumni opgeroepen die in een failure sessie iets willen vertellen over hun mislukkingen waar ze uiteindelijk sterker van zijn geworden.

 

Miljoenen

BAU werd jaren geleden opgezet door Wim Koning en later uitgebouwd door Carolyn Wever, die er een bloeiende dienst van maakte en onder alumni en via legaten tientallen miljoenen binnen harkte voor onderwijs en onderzoek. Wever werd na haar pensionering opgevolgd door Vink, maar toen deze al weer zo snel vertrok werd organisatieadviesbureau Boer & Croon ingeschakeld om een toekomstschets te ontwikkelen voor BAU.

 

Daarbij passeerden verschillende scenario’s de revue, waaronder doorgaan op de bestaande voet als aparte dienst, de hele dienst opheffen, de dienst opsplitsen per faculteit, maar ook de dienst als afdeling onderbrengen bij Bureau Communicatie. Voor die laatste optie is uiteindelijk gekozen.

 

Op dit moment is de directeur van Bureau Communicatie, Henriëtte van Oosterzee, tevens interim-directeur van BAU. Zodra BAU een afdeling is geworden en niet langer een zelfstandige dienst is zal een afdelingshoofd voor BAU worden aangesteld.

Lees meer over