Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Micha Verbeek
actueel

Peter-Paul Verbeek nieuwe rector magnificus van de UvA

Henk Strikkers,
17 juni 2022 - 17:20

Filosoof Peter-Paul Verbeek wordt per 1 oktober de nieuwe rector magnificus van de UvA. Verbeek, die op dit moment als hoogleraar verbonden is aan de Universiteit Twente, volgt Karen Maex op. Maex keert deze zomer terug naar Vlaanderen.

Verbeek, die in 1970 werd geboren in Middelburg, studeerde filosofie aan de Universiteit Twente. In 2000 promoveerde hij op een proefschrift met de titel What things do: philosophical reflections on technology, agency and design. In het verleden was hij onder meer voorzitter van De Jonge Akademie. In 2018 werd hij benoemd tot lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, waar hij voorzitter is van de Commissie voor de vrijheid van wetenschapsbeoefening.

 

Voorhoedespeler

Hij noemt de UvA een ‘voorhoedespeler in de academische wereld.’ ‘Met veel genoegen zie ik dat studenten en jonge wetenschappers leiding willen geven aan een meer rechtvaardige en duurzame wereld. Zij mogen van hun universiteit verlangen dat die samen met hen hierin het voortouw neemt. Daar zet ik mij voor in.’

 

Volgens Marise Voskens, voorzitter van de Raad van Toezicht van de UvA, is Verbeek een ‘nationaal en internationaal gewaardeerd topwetenschapper.’ Bestuursvoorzitter Geert ten Dam roemt Verbeek om zijn ‘scherp zicht op de rol van de universiteit in een veranderende wereld’.

 

Onderwijs en onderzoek

De rector magnificus is verantwoordelijk voor onderwijs en onderzoek op de universiteit. Hij maakt deel uit van het driehoofdig college van Bestuur, dat naast Verbeek zal bestaan uit bestuursvoorzitter Geert ten Dam en algemeen bestuurslid Jan Lintsen. Ten Dam neemt het rectoraat in de tweeënhalve maand tussen het vertrek van Maex en de komst van Verbeek waar.