Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Dirk Gillissen (UvA)
actueel

Vijf UvA’ers onderscheiden met UvA-erepenning

Henk Strikkers,
17 juni 2022 - 18:15

Vrijdagmiddag zijn vijf mensen op De Brug op de Roeterseilandcampus in het zonnetje gezet vanwege de bijzondere bijdrage die zij hebben geleverd aan de universiteit en haar academische gemeenschap. Het gaat om Annelies Dijkstra, Hotze Mulder, Peter Sloot, Peter Vonk en Guido de Wilde.

Het is de tweede keer dat de UvA een erepenningendag organiseert, de UvA-variant van de lintjesregen. Vorig jaar werd de UvA-erepenning in het leven geroepen ter vervangingen van de tot dan toe bestaande grote, middelgrote of kleine ‘sta-penning’, die mensen vaak kregen bij hun vertrek of pensionering.

 

Ook deze keer krijgt een aantal gedecoreerden vlak voor of na hun pensionering een erepenning. Peter Vonk, decennialang hoofd van Bureau Studentenartsen, bijvoorbeeld. Hij wordt geroemd om zijn ‘groot aantal initiatieven om het welzijn van studenten te bevorderen’, zoals de studentengezondheidsportal die inmiddels bestaat.

 

Onmisbaar voor beleid

Hotze Mulder is ook al enige tijd met pensioen. Hij was jarenlang stafmedewerker bij de Faculteit der Geesteswetenschappen en is daarin dankzij zijn ‘diepgaande dossierkennis’ en ‘expertise’ volgens de jury ‘onmisbaar’ geweest voor vele bestuurders, zowel op de faculteit als voor de universiteit als geheel.

 

Annelies Dijkstra, die naast haar rol als pedel ook hoofd is van het bureau van de rector, nadert ook de pensioengerechtigde leeftijd. Zij wordt geëerd om het ‘grote rust en natuurlijk gezag’ waarmee ze tradities waarborgt maar ook meegaat met haar tijd. Vooral de manier waarop ze in de coronacrisis streed voor de belangen van promovendi is bewonderenswaardig, vindt de jury.

 

Hoogleraar Complexe Adaptieve Systemen Peter Sloot krijgt de erepenning omdat hij een aanjager is geweest voor ‘de interdisciplinaire visie’ op de UvA. ‘Een van Sloots meest indrukwekkende prestaties is de wijze waarop hij het Institute for Advanced Study (IAS) heeft geïnitieerd en als wetenschappelijk directeur tot een succes heeft weten te maken,’ schrijft de jury.

 

Jonkie

Het enige ‘jonkie’ onder de onderscheiden UvA’ers is Guido de Wilde, hoofd van de afdeling Global bij studentenzaken. Hij is ‘een uitmuntende trainer en ontwerper van nieuwe programma’s’ en weet altijd op alle manieren studenten te betrekken bij wat hij doet.

 

 

Lees meer over