Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Kirsten van Santen
actueel

Acta-decaan Elsbeth Kalenderian stapt al weer op

Dirk Wolthekker,
16 juni 2022 - 14:51

Binnen een jaar na haar aantreden stapt tandheelkundedecaan Elsbeth Kalenderian al weer op. Volgens de UvA en de VU nopen familieomstandigheden tot haar vertrek, maar bronnen binnen tandheelkundefaculteit Acta melden dat ze bestuurlijk niet voor elkaar krijgt wat ze wil.

Elsbeth Kalenderian (1959) kwam vorig jaar na een lange carrière in Amerika – onder meer in Californië en Harvard – terug naar Nederland om decaan te worden van Acta, de tandheelkundefaculteit van UvA en VU. Een paar maanden geleden baarde ze enig opzien doordat ze Acta-medewerkers duizend euro bood als ze een tandheelkundedocent wisten te scouten.

 

Familie

In een gezamenlijke verklaring laten de universiteiten weten dat Kalenderian ‘meer tijd wil doorbrengen met haar familie’ en haar functie daarom neer wil leggen per 1 augustus, precies een jaar nadat ze aantrad. ‘Ze zet haar aanstelling voort als hoogleraar algemene tandheelkunde in de afdeling mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie binnen Amsterdam UMC.’ Dat doet ze dus expliciet niet binnen de tandheelkundefaculteit waaraan ze nu leiding geeft.

 

In het kader van die aanstelling zal zij zich bezighouden ‘met het verzorgen van onderwijs, het doen van onderzoek en het begeleiden van promovendi,’ aldus beide besturen. In een telefonische toelichting zegt Kalenderian zelf dat ze ‘inmiddels kleinkinderen heeft’, waar ze kennelijk tijd aan wil besteden.

 

‘De cirkel is rond’

Het razendsnelle vertrek van Kalenderian is pijnlijk voor zowel haarzelf als de organisatie, die jaren zocht naar een opvolger van Albert Feilzer. Het moest bij voorkeur een vrouw worden, maar zie die maar eens te vinden in een kleine wetenschappelijke omgeving, waar relatief weinig mensen een bestuurlijke ambitie hebben. Toen men eindelijk Kalenderian had gevonden, bleek deze niet zomaar in staat of bereid uit Amerika over te komen, waarna de Groningse decaan Frank Abbas naar Acta werd gehaald als interim-decaan.

 

In de loop van zijn interim-decanaat startten de onderhandelingen met Kalenderian opnieuw en kwam ze uiteindelijk naar Amsterdam, waar ze vorig jaar op 1 augustus begon als decaan van Acta. De bedoeling was voor vijf jaar, het werd nog geen jaar. Nu komt er dus opnieuw eerst een interim-decaan, waarna de zoektocht naar een nieuwe permanente decaan opnieuw kan beginnen. Ook voor Kalenderian zelf is de kater groot, want ze was speciaal voor deze baan teruggekeerd naar Nederland. Dat was precies zoals het hoorde, meende ze bij haar aantreden. ‘De cirkel is rond,’ zei ze.

Foto: Jeroen Oerlemans (UvA)
Interim-decaan Hans Romijn

Hans Romijn

Het decanaat van Acta zal per 1 juli worden waargenomen door Hans Romijn, die tot voor kort de hoogste baas was van Amsterdam UMC, locatie AMC en decaan van de Faculteit Geneeskunde van de UvA. Hij vertrok afgelopen 1 januari met emeritaat, maar wordt na een half jaar dus al teruggeroepen. Hem is gevraagd om ‘bestuurlijke rust en stabiliteit’ te borgen binnen Acta.

 

‘Daarnaast heeft hij als opdracht om toekomstperspectieven voor Acta te verkennen. Daarbij zal onder meer gekeken worden naar welke opties er zijn om de samenwerking met Amsterdam UMC te verstevigen.’ In Groningen en Nijmegen zijn de tandheelkundeopleidingen ondergebracht bij de medische faculteiten van de RUG, respectievelijk de Radboud Universiteit. Of dit ook een optie voor Acta zou zijn is vooralsnog onbekend.

 

Dit bericht is op 16 en 17 juni meermaals geüpdatet.

Lees meer over