Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Foto: CSR
actueel

De Vrije Student grootste partij in studentenraden, opkomst daalt verder

Dirk Wolthekker,
30 mei 2022 - 16:10

De Vrije Student is voor het eerst in haar geschiedenis de grootste partij geworden in de Centrale Studentenraad. Dat is vanmiddag bekend gemaakt in het Maagdenhuis. De opkomst voor de Centrale Studentenraad is met 11,0 procent weer lager dan vorig jaar (11,2), een trend die ook zichtbaar is bij de meeste facultaire verkiezingen.

Wie gedacht had dat de terugkeer van studenten op de campussen zou leiden tot stijgende opkomstcijfers is bedrogen uitgekomen: in veel kiesdistricten is de opkomst gedaald onder de opkomst in coronajaar 2021: Economie & Bedrijfskunde 12,2% (was 12,4%), Geesteswetenschappen 9,4% (was 12,3%), tandheelkundefaculteit Acta 15,2% (was 23,7%). Zelfs de Engelstalige bacheloropleiding PPLE, die binnen de rechtenfaculteit een eigen district vormt, bracht het niet verder dan een opkomst van 47,1% (was 49,1%). Nu de opkomst al verschillende jaren steeds rond dezelfde lage percentages hangt zou je misschien kunnen concluderen dat de bodem is bereikt en de geëngageerde UvA-student niet meer zo verschilt van die van andere universiteiten waar ook verkiezingen werden gehouden. De opkomst is daar even beroerd.

 

UvASociaal

De uitsluiting van UvASociaal, de partij die UvA-breed de grootste was, heeft geleid tot een kleine aardverschuiving in de zetelverdeling, niet alleen in de CSR, maar ook in de facultaire raden. Kijken we naar het totaal aantal zetels dat de grote partijen vergaarden in vergelijking tot vorig jaar, dan zien we dat vooral De Vrije Student lijkt te profiteren van de uitsluiting van UvASociaal (vorig jaar zeven zetels in alle raden tezamen, nu negentien). Daarnaast profiteert ook Activistenpartij UvA (van twee naar zeven).

 

(Bekijk hieronder de uitslagen per raad)

Belanghebbenden kunnen tot en met vrijdag 3 juni 23.59 uur bezwaar aantekenen tegen de verkiezingsuitslag.