De UvA wil tijdelijke docenten vanaf schaal 10 een vierjarig contract gaan aanbieden. Dat zei bestuursvoorzitter Geert ten Dam vanochtend tijdens een persmoment. Ze is het zat dat docenten zonder onderzoekstaak jaren van tijdelijk naar tijdelijk contract lopen en kondigt nieuw beleid aan dat nog deze zomer in de steigers moet staan. ‘We gaan strak aan de wind varen.’
‘De advertentie van eerder deze maand waarin de Faculteit der Geesteswetenschappen aankondigde tien tot vijftien docenten op tijdelijke basis te zoeken wordt ingetrokken, want zo’n advertentie is contrair aan het nieuwe UvA-docentenbeleid.’ Het was een stevig statement van UvA-bestuursvoorzitter Geert ten Dam vanmorgen tijdens een persbijeenkomst over het nieuwe docentenbeleid van de UvA. Dat wordt, als het aan haar ligt, met ingang van het nieuwe collegejaar ingevoerd. ‘We zijn nog in gesprek met de UvA-vertegenwoordigers van de vakbonden, maar verwachten dat er overeenstemming wordt bereikt.’ Ondertussen leidde de advertentie al tot commentaar in de media.
Vier jaar
Het was een stevige uitspraak die Ten Dam deed, te meer daar dit soort advertenties gewoonlijk onder verantwoording van de decaan van de betreffende faculteit worden geplaatst. Dat zal ook wel zo blijven, maar ze moeten voldoen aan de nieuwe centraal vastgestelde criteria voor het docentenbeleid, waaraan nu de laatste hand wordt gelegd. ‘Het docentenbeleid zoals dat de afgelopen jaren is gevoerd is ouderwets en niet meer van deze tijd,’ zegt Ten Dam. ‘De UvA is één werkgever.’ Met andere woorden: er wordt niet langer met twee of meerdere maten gemeten.
De manier waarop er met docenten zonder onderzoekstijd (functiewaardering D4 tot en met D1) wordt omgegaan is vele academici een doorn in het oog. De UvA wil dat gaan veranderen, Zij krijgen krijgen voortaan een aanstelling van 0,8 of 1,0 fte en contracten van vier jaar. Het is nog steeds tijdelijk, maar de tijdelijkheid wordt flink afgeschaald. Docenten die jaarlijks of tweejaarlijks een nieuw contract krijgen is dan verleden tijd. Bij D3-niveau of hoger wordt zelfs een vast contract het uitgangspunt.
Voor de goede orde, het gaat niet om docenten in de ‘U-lijn’ van gepromoveerde universitair docenten, maar om veelal niet-gepromoveerde docenten die werkgroepen begeleiden en voor kleine groepen doceren. Ten Dam: ‘De hoorcolleges blijven een taak van de gepromoveerde docenten in de U-lijn.’
Cursussen
‘We gaan ook in docenten investeren en een professionaliseringsslag maken, dat kan ook een promotietraject zijn. Docenten zullen eveneens in aanmerking komen voor de cursus Basis Kwalificatie Onderwijs (BKO) en de seniorvariant SKO en we gaan hen begeleiden bij hun oriëntatie voor een eventuele baan buiten de UvA,’ zegt ten Dam.
‘Nu komen de docenten veelal niet aanmerking voor een dergelijke professionalisering of ze moeten er om bedelen. Mensen tijdelijk aanstellen en hen vervolgens aan hun lot overlaten, dat kan echt niet. De houding is te veel geweest dat we ons richten op de U-lijn, waarbij de docenten een bijwagen zijn voor ziek en piek. Dat wil ik niet meer.’ Dat er helemaal geen korte tijdelijke contracten worden uitgegeven ligt niet in de verwachting, want een zieke docent moet vervangen kunnen worden, maar nu zijn die contracten te veel regel en te weinig uitzondering en dat is niet zoals het moet, meent de UvA.
Taakbelasting
Ten Dam had het ook over taaktransparantie en taakbelasting en het verband daartussen: wie een onduidelijk taakomschrijving heeft of een taakomschrijving waarmee de hand wordt gelicht, heeft maar zo een te hoge taakbelasting. Zo heeft een docent op niveau D3 een coördinerende taak, maar die worden geregeld ook uitgevoerd door docenten op niveau D4, die eigenlijk alleen werkgroepen hoeven te geven. ‘Dat levert werkdruk en een zwaardere taakbelasting op. Docenten die taken moeten uitvoeren die niet in hun taakomschrijving staan zullen naar een interne geschillencommissie kunnen stappen om dit recht te zetten.’
Ten Dam heeft gesignaleerd dat de situatie aan andere universiteiten vaak nog slechter is dan aan de UvA. ‘Maar dat betekent niet dat wij het goed doen en dat willen we wel. Dat zijn we aan onze stand verplicht. We gaan strak aan de wind varen.’ Het nieuwe docentenbeleid wordt uitgevoerd in nauwe samenwerking met Robert Grem, directeur van de HR-afdeling van de UvA, die ook bij de bijeenkomst aanwezig was en een flinke vinger in de pap heeft bij het nieuwe beleid.
Staking
Docenten met flexibele contracten staken al enige tijd voor betere arbeidsvoorwaarden. Zij kijken al bijna twee maanden geen tentamens of opdrachten meer na. Actiegroep Casual UvA, de initiatiefnemer van de staking, wil dat er minder tijdelijke contracten worden gegeven en dat ‘systematisch overwerk en uitbuiting’ beter wordt aangepakt.
Dit bericht is op dinsdag 24 mei aangepast. Daarin is het verschil verduidelijkt tussen de maatregelen die gelden voor docenten in de categorie D4 en docenten in de categorieën D3 en hoger.