Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Teska Overbeeke (UvA)
actueel

Zeven mannen (en geen vrouwen) genomineerd voor UvA Docent van het Jaar

Dirk Wolthekker,
20 mei 2022 - 08:49

Voor de jaarlijkse verkiezing van UvA Docent van het Jaar is geen enkele vrouw genomineerd. Dat bleek afgelopen woensdag toen de nominaties bekend werden gemaakt. Het betekent dat er voor de twaalfde keer in vijftien jaar een mannelijke winnaar komt.

Asva Studentenvakbond en de Centrale Studentenraad hebben afgelopen woensdag tijdens het online evenement Uur van het Onderwijs de genomineerden bekendgemaakt voor de titel UvA Docent van het Jaar 2022. Er kwamen zes mannen uit de hoge hoed en geen enkele vrouw. Tandheelkundefaculteit Acta hield eerder al een eigen verkiezing, maar ook daar bleek een man favoriet: Bernardus aan de Stegge.

 

Geen correctie naar sekse

De zes UvA-genomineerden zijn Milio van de Kamp (Maatschappij & Gedrag), Erik Bekkers (bètafaculteit FNWI), Vassilis Dafnomilis (Rechtsgeleerdheid), Mohammad Nasiri (Economie & Bedrijfskunde), Colin Sterling (Geesteswetenschappen) en Jan Aten (Geneeskunde). De nominaties kwamen tot stand doordat per faculteit iedere medewerker en student een kandidaat naar voren kon schuiven. Toeval of niet, maar dan kan het gebeuren dat er allemaal mannen genomineerd worden, want een correctie naar sekse werd niet gemaakt.
 
Correctie naar opleiding

Wel werd het aantal nominaties per docent gecorrigeerd voor de omvang van de opleiding waar de docent doceert, om te zorgen dat opleidingen van grote en kleine omvang gelijke kans zouden maken. De docent met de meeste (gecorrigeerde) facultaire nominaties won de facultaire prijs. En die is dus op elke faculteit naar een man gegaan.

 

De genomineerden dingen nu mee naar de titel UvA Docent van het Jaar 2022. Deze wordt gekozen door een jury die bestaat uit studenten van de Centrale Studentenraad en Asva Studentenvakbond, de rector magnificus en een voormalige Docent van het Jaar. De winnaar wordt op 6 oktober bekendgemaakt tijdens de jaarlijkse Onderwijsdag.