Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Teska Overbeeke (UvA)
actueel

Een op vier internationals vijf jaar na afstuderen nog in Nederland

Hoger Onderwijs Persbureau,
16 mei 2022 - 12:25

De meeste internationale studenten vertrekken weer als ze zijn afgestudeerd, maar bijna één op de vier woont hier vijf jaar later nog steeds. Deze hoogopgeleiden leveren de schatkist netto 1,5 miljard euro per jaar op, blijkt uit onderzoek van Nuffic.

Er studeren veel studenten uit het buitenland in het Nederlandse hoger onderwijs en de overheid bekostigt de Europeanen onder hen precies hetzelfde als de Nederlandse studenten. Dat roept weleens weerstand op: waarom zou Nederland zoveel buitenlandse studenten opleiden?

 

Maar ze brengen uiteindelijk geld in het laatje, blijkt opnieuw uit onderzoek van internationaliseringsorganisatie Nuffic naar de zogeheten stayrate en de banen van internationale afgestudeerden in Nederland.

 

Niet-Europeanen

Sinds 2010 is het aandeel blijvers na vijf jaar 23 à 24 procent. Studenten van buiten Europa, zoals Chinezen, blijven hier vaker (38 procent) dan oud-studenten uit de Europese Economische Ruimte (EER; 19 procent). Een van de verklaringen is dat deze laatste studenten overal in de EER aan de slag mogen, terwijl afgestudeerden van buiten de EER met hun visum veel minder bewegingsvrijheid hebben. Bovendien komen de niet-Europeanen vaker voor een wo-masteropleiding, dus die zijn daarna klaar om te werken.

 

De ene studierichting is de andere niet. Afgestudeerden uit technische studies blijven het vaakst in Nederland: van de wo’ers onder hen maar liefst 40 procent. Zij vinden vooral werk in de Brainport Eindhoven. Bij de overige afgestudeerden is de arbeidsmarktregio Amsterdam het populairst.

 

Lucratief

De nieuwe lichting buitenlandse studenten van dit jaar zal dus zo’n 1,5 miljard euro opleveren, schat Nuffic. Daarbij moet wel worden aangetekend dat het onzeker is of de stayrate van het cohort dat dit jaar met een studie begon even hoog zal zijn. In vergelijking met vijf jaar geleden volgen veel meer studenten een studie in het Engels, en zijn zij niet genoodzaakt Nederlands te leren. Over het algemeen wordt aangenomen dat het leren van de Nederlandse taal bevorderend werkt voor de stayrate.