Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Folia
actueel

UvASociaal niet in beroep; studentenverkiezingen gaan door

Henk Strikkers,
13 mei 2022 - 10:44

Studentenpartij UvASociaal gaat niet in beroep tegen haar uitsluiting. Daardoor kunnen de studentenraadsverkiezingen, die aanstaande maandag zouden beginnen, gewoon doorgaan.

Hoewel UvASociaal laat weten het niet eens te zijn met de beslissing van het Centraal Stembureau om haar uit te sluiten van deelname, stapt ze niet naar de rechter om dat aan te vechten. Dat doet de partij vanuit het oogpunt van een goede studentenmedezeggenschap, zo laat ze in een korte verklaring weten.

 

Wanneer de partij, die al jaren de grootste is op de UvA, wel naar het College van Beroep voor het Hoger Onderwijs (CBHO) zou zijn gestapt zouden de studentenraadsverkiezingen onvermijdelijk vertraging opgelopen hebben. Een procedure bij dat CBHO duurt al gauw enkele weken.

 

Ongegrond

Woensdag besloot UvA’s Centraal Stembureau om het bezwaar van UvASociaal tegen haar uitsluiting te verwerpen. UvASociaal was te laat met het inleveren van haar kieslijst. Sofiya Koba, de voorzitter van de partij, zou dat doen, maar kreeg vlak voor de deadline te horen dat een goede vriend in Oekraïne was overleden. Door miscommunicaties tussen Koba en andere partijleden werd de kieslijst pas een dag later fysiek ingeleverd op het stembureau.

 

Hoewel het stembureau de situatie ‘uitzonderlijk’ en ‘tragisch’ heeft genoemd, was dit onvoldoende om het verzuim door de vingers te zien. Dat heeft ermee te maken dat partijen een week hadden om de lijst in te leveren en UvASociaal welbewust wachtte tot de laatste middag. Het stembureau zag hierin geen overmachtsituatie.

 

Here to stay

Juridisch gezien had UvASociaal vier weken om in beroep te gaan tegen de uitsluiting, tot lang na de verkiezingen. De partij heeft echter besloten om dit niet te doen. ‘De verkiezingen kunnen dus doorgaan zoals gepland,’ meldt UvASociaal. ‘Desalniettemin zal UvASociaal aanwezig blijven op de universiteit. We gaan onszelf niet opheffen, we’re here to stay.’