Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Folia
actueel

UvASociaal blijft uitgesloten van de studentenraadsverkiezingen

Dirk Wolthekker,
11 mei 2022 - 16:13

Studentenpartij UvASociaal mag niet meedoen aan de studentenraadsverkiezingen van volgende week. Het bezwaar van de partij tegen de uitsluiting is afgewezen. De partij kan eventueel nog in beroep gaan tegen de beslissing bij een speciale hoger onderwijsrechtbank.

Het centraal stembureau van de UvA heeft na afloop van een hoorzitting afgelopen dinsdag besloten dat studentenpartij UvASociaal uitgesloten blijft van deelname aan de studentenraadsverkiezingen van volgende week. De partij leverde de kieslijsten te laat in, en daarmee heeft de partij de regels van het Kiesreglement overtreden.

 

UvASociaal beriep zich op overmacht omdat de Oekraïense voorzitter van de partij, Sofiya Koba, kort voor de deadline een tragisch bericht van het oorlogsfront kreeg. Als gevolg daarvan stond haar hoofd niet meer naar de verkiezingen. Vervolgens ontstond binnen de partij miscommunicatie over wie dan wel en wanneer de kieslijsten konden worden aangeleverd.

 

De partij had een hele week de tijd gehad om de lijsten – volgens de regels fysiek en niet digitaal – aan te leveren, namelijk van maandag 11 tot en met dinsdag 19 april ’s middags om vijf uur. Uiteindelijk werden de lijsten pas de ochtend na de dag van de deadline aangeleverd, maar toen was het ruimschoots te laat en werd de partij uitgesloten van deelname.

 

‘Gebrekkige lijsten’

In het bezwaar dat UvASociaal tegen de uitsluiting maakte liet de partij zich bijstaan door Robin Schatens, werkzaam bij het rechtsbureau van studentenvakbond Asva. Hij meende onder meer dat het missen van de deadline ‘verschoonbaar’ is omdat er sprake was van overmacht en de aanlevering van de lijsten weliswaar misliep, maar verder wel goed georganiseerd zou zijn geweest, zoals ook was gebleken in voorgaande jaren.

‘Van een dergelijke bijzondere situatie als tijdens de coronacrisis is in dit geval geen sprake’

‘De werkwijze van UvASociaal heeft al sinds 2015 geleid tot tijdige inlevering,’ aldus Schatens, die zich vervolgens beriep op de artikelen 22 en 23 van het Kiesreglement. ‘Die artikelen maken het mogelijk om gebrekkige lijsten te corrigeren binnen twee dagen.’ UvASociaal vroeg het stembureau de lijsten te zien als ‘gebrekkige lijsten waarvan het probleem is opgelost’. De beslissing tot uitsluiting van UvASociaal zou ‘niet evenredig’ zijn.

 

Jurisprudentie

Het centraal stembureau is niet meegegaan met deze redenering. Een goede en zorgvuldige voorbereiding van de kandidaatstelling betekent volgens het bureau ‘niet dat te late inlevering van de kandidatenlijsten verschoonbaar is’. Ook van ‘gebrekkige lijsten’ was geen sprake. Persoonlijke inlevering van de lijsten is bovendien reglementair vereist, ook al werd die eis in 2020 en 2021 noodgedwongen losgelaten om te voldoen aan de toen geldende coronamaatregelen om zo weinig mogelijk fysiek contact te hebben. ‘Van een dergelijke bijzondere situatie is in dit geval geen sprake.’

 

Jacqueline Groot Antink, secretaris van het stembureau, zegt in een telefonische toelichting dat het bureau zich bij het besluit om het bezwaar van UvASociaal af te wijzen onder meer heeft laten leiden ‘door de geldende jurisprudentie’ van het College van Beroep voor het Hoger Onderwijs (CBHO). ‘Dat zegt dat het kiesrecht naar zijn aard erg formeel is en strikt moet worden nageleefd.’ Ze zegt dat in een vergelijkbare zaak in 2015, waarbij de toenmalige partij Mei deels werd uitgesloten van deelname en deels niet, het CBHO achteraf impliciete kritiek uitoefende op die gang van zaken, juist omdat de kieswet strikt moet worden nageleefd en niet half.

 

Afblazen

Het is nu aan UvASociaal om de uitspraak te accepteren óf om beroep aan te tekenen bij het CBHO. Dat laatste moet binnen vier weken. Groot Antink: ‘Niettemin hoop ik dat áls UvASociaal beroep zou willen aantekenen, men dat voor komende vrijdag om 13 uur doet. In dat geval blazen we de verkiezingen van komende maandag waarschijnlijk af, want dan moet er eerst een uitspraak komen in de beroepszaak.’ UvASociaal is vooralsnog niet bereikbaar voor commentaar.