Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Privécollectie familie Henk Thomas
actueel

Oud-Folia-fotograaf Henk Thomas overleden

Dirk Wolthekker,
9 mei 2022 - 13:30

In zijn woonplaats Amsterdam is oud-staffotograaf van Folia Henk Thomas overleden. In de jaren tachtig en negentig fietste hij vrijwel dagelijks door de stad om het UvA-leven voor Folia vast te leggen.

Henk Thomas was de eerste en laatste staffotograaf die als vaste fotograaf in dienst was van Folia. Dagelijks fietste hij langs UvA-gebouwen, fototoestel over de schouder, op weg naar de volgende rel, de volgende bezetting, een nieuwe hoogleraar of een nieuwe collegezaal die moesten worden gefotografeerd. Henk Thomas (1952-2022) was een echte persfotograaf, met andere woorden: hij maakte het liefst echte nieuwsfoto’s in de tijd dat folia.nl nog niet bestond. De universitaire gemeenschap vernam in die tijd het wekelijkse UvA-nieuws uit het papieren blad Folia, met een wikkel erom heen gratis en voor niets naar het huisadres gestuurd van alle studenten en medewerkers van de UvA (en een enkele alumnus of externe belangstellende die er voor moest betalen). 

Foto: Henk Thomas
Een aflevering van de serie Fotothese van 20 september 1996.

Fotothese

Niettemin was er ook ruimte voor fotografische reflectie, zoals in zijn beroemde wekelijkse serie Fotothese, waarin hij een nieuwsfoto maakte bij de stelling van een proefschrift, zoals de hier gepresenteerde foto bij het proefschrift van geneeskundepromovendus Renatus van der Hulst, die zijn proefschrift verdedigde op 26 september 1990. ‘De meeste stellingen zijn teleurstellingen,’ luidde een van zijn stellingen. Henk Thomas bedacht er een foto bij: een stelling van speeltuinattributen, daaromheen zwervers. Hij bracht de lezer op die manier net even op een andere gedachte en drukte hem met zijn neus op de maatschappelijke feiten.

Foto: Henk Thomas
De houten vlonder van roeivereniging Nereus aan de Amstel.

Maar ook maakte hij sportfoto’s in de tijd dat Folia nog een echte sportredactie had, zoals hier op de houten vlonder van roeivereniging Nereus op de Amstel, aan het begin van het roeiseizoen 1991. En natuurlijk werd de redactie zelf ook geregeld op de foto gezet, zoals hier op een foto uit januari 1990 in Folia’s toenmalige stamcafé De Engelbewaarder aan de Kloveniersburgwal. Literair café De Engelbewaarder moeten we zeggen, want de redactie mat zich graag af aan schrijvers, dichters en denkers. Rond 2010 verliet hij Folia om verder te gaan als zelfstandig fotograaf. De laatste jaren was hij werkzaam in de woningfotografie en fotografeerde hij onder meer voor het maandblad Ons Amsterdam.

Foto: Henk Thomas
De redactie van Folia tijdens de Nieuwjaarsborrel op 4 januari 1990.

Afgelopen februari werd bij Henk Thomas een ernstige ziekte vastgesteld, waarvan hij niet meer kon herstellen. De redactie van Folia denkt met veel genoegen terug aan de jarenlange samenwerking met Henk. Hij is 70 jaar geworden.

 

Beeldredactie: Ruben den Harder

Lees meer over