Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Monique Kooijmans (UvA)
actueel

Recordaantal promoties; voor het eerst meer vrouwen gepromoveerd dan mannen

9 mei 2022 - 11:31

In 2021 zijn er meer vrouwen dan mannen gepromoveerd aan Nederlandse universiteiten. Dat is nooit eerder voorgekomen. Er was ook een recordaantal promoties, na een dip in de coronacrisis.

Het verschil is niet groot, maar toch: in studiejaar 2021 hebben 2.612 vrouwen aan een Nederlandse universiteit de doctorstitel verworven, tegenover 2.607 mannen. Het scheelt vijf promoties. Een jaar eerder hielden mannen nog net de overhand, met een voorsprong van 24 promoties. In alle jaren ervoor was het verschil stukken groter.

 

Record aan de UvA

Aan de UvA was er in 2021 ook een recordaantal promoties: maar liefst 568. Ongeveer drie op de zeven promoties aan de UvA vond plaats in de geneeskunde. Aangezien in dat vakgebied al jaren meer vrouwen dan mannen promoveren, zijn er aan de UvA ook al jaren meer vrouwelijke dan mannelijke gepromoveerden.

 

Sinds het jaar 2000 is het jaarlijkse aantal toegekende doctorstitels meer dan verdubbeld. Bijna 40 procent van alle promoties komt voor rekening van het domein gezondheid en welzijn, dat naar verhouding veel vrouwen trekt.