Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Jeroen Oerlemans (UvA)
actueel

Vakgroepvoorzitter belastingrecht stapt op om stiekeme financiering

Henk Strikkers,
29 april 2022 - 11:24

UvA-hoogleraar Hein Vermeulen, tevens voorzitter van de UvA-vakgroep belastingrecht, neemt ontslag. Zijn leerstoel werd jarenlang gesponsord door een lobbyclub voor vastgoedbeleggers, maar hij gaf dat niet aan bij de UvA. Dat meldt Nieuwsuur.

Hein Vermeulen is sinds 2012 bijzonder hoogleraar belastingrecht aan de UvA. Zijn leerstoel werd tot 2017 betaald door de Amsterdam School of Real Estate (ASRE), een aan de universiteit gelieerde instelling op het gebied van vastgoed.

 

Vereniging van vastgoedbeleggers

Hoewel Vermeulen op papier werd betaald door de ASRE, kwam het geld volgens Nieuwsuur ‘in werkelijkheid’ van de Vereniging ter behartiging van de gezamenlijke belangen van beursgenoteerde fiscale vastgoedbeleggingsinstellingen (VBFV).’ De VBFV bestaat uit een aantal partijen die onder meer lobbyen voor lagere belastingen en voordelige regelingen voor beleggers.

 

In 2015 werd de bijzondere leerstoel van Vermeulen omgezet in een gewone, door de universiteit betaalde leerstoel. De sponsoring van de VBFV ging echter nog twee jaar door, meldt Nieuwsuur.

Niet gemeld

Vermeulen heeft de universiteit nooit gemeld dat zijn leerstoel werd bekostigd door de vereniging, ook al wist hij dat wel. Zijn andere werkgever, Zuidaskantoor PwC, wist wel van de sponsoring. Ook vermeldde hij dat niet bij publicaties. Zelfs nadat decaan André Nollkaemper ‘na een signaal’ navraag had gedaan bij Vermeulen, ontkende hij de betalingen.

 

Vermeulen deed als hoogleraar vooral onderzoek naar de fiscale positie van vastgoedbeleggingsinstellingen. Volgens onderzoeksdirecteur Dennis Weber (Amsterdam Center for Tax Law) is het echter niet nodig om zijn artikelen in te trekken, zegt hij tegen Nieuwsuur. ‘Optimale transparantie had niets aan de inhoud van het onderzoek veranderd, intrekking van dit onderzoek zou onevenredig zijn.’

 

De rechtenfaculteit heeft een onderzoek ingesteld naar Vermeulen en Rob Cornelisse, zijn voorganger als vakgroepvoorzitter. Hij zou van de constructie hebben geweten.

 

Beïnvloeding vanuit de Zuidas

Eerder dit jaar meldde Folia al dat Zuidaskantoren invloed hadden uitgeoefend op publicaties van medewerkers van de afdeling belastingrecht van de UvA. Meerdere (ex-)medewerkers gaven aan Folia aan dat publicaties waren tegengehouden, of dat zij gedwongen werden om aanpassingen door te voeren. Naar aanleiding daarvan heeft de faculteit ook beloofd onderzoek te doen.