Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniel Rommens
actueel

UvA gaat inschrijfgeld vragen aan internationals die bachelor willen doen

Sterre van der Hee,
28 april 2022 - 11:28

De UvA gaat vanaf collegejaar 2023/2024 100 euro inschrijfgeld vragen aan internationals die zich inschrijven voor bacheloropleidingen. Dat heeft het College van Bestuur besloten. 

Onderwijsinstellingen mogen sinds september 2021 maximaal 100 euro aan inschrijfgeld vragen. De UvA wil inschrijfgeld instellen om kosten voor de behandeling van aanmeldingen te dekken. Door het toenemend aantal internationals vormen aanmeldingen en bijbehorende diplomawaarderingen van internationale aspirant-bachelorstudenten ‘een zware belasting’ voor de organisatie. 

 

Daarbij hoopt UvA met het inschrijfgeld het aantal ‘spookaanmeldingen’ te verlagen: aanmeldingen van internationals die zich aan meerdere universiteiten inschrijven en die zich weer uitschrijven uitschrijven zodra ze hebben besloten waar ze daadwerkelijk willen studeren. De conversie bij UvA-bachelors – het percentage internationals dat daadwerkelijk met de opleiding start ten opzichte van het aantal aanmeldingen – ligt op 39 procent. Bij de Vrije Universiteit, waar het inschrijfgeld al is ingevoerd, ligt dit op 80 procent, aldus de UvA. Ook de Universiteit Utrecht werkt met zogenoemde application fees.

 

Het College is voornemens internationals ook inschrijfgeld voor de masteropleidingen te laten betalen, maar daarvoor moet eerst een uitvoeringstoets met faculteiten plaatsvinden. Deze staat gepland voor voorjaar 2022.