Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Ilsoo van Dijk (UvA)
actueel

UvA verdeelt kamers voor internationals voortaan via loting

Henk Strikkers,
13 april 2022 - 09:26

De Universiteit van Amsterdam is afgestapt van het wie het eerst komt, die het eerst maalt-systeem voor internationals die op zoek zijn naar een studentenkamer. In plaats daarvan komt er een loting. De universiteit verzekert dat de kansen van studenten om een kamer te vinden niet veranderen.

Het aantal internationale studenten neemt ieder jaar toe, maar de UvA heeft maar een beperkt aantal kamers beschikbaar voor buitenlandse eerstejaars. In het verleden gebruikte de universiteit daarom wachtlijsten op basis van aanmeldtijdstip.

 

Op een ochtend in juni, precies om 8 uur ’s ochtends, konden studenten zich aanmelden. Wie er snel bij was, was zo goed als verzekerd van een kamer. Wie een paar uur later was, kon zomaar achter het net vissen.

 

Stress voor studenten en de universiteit

Dat systeem voldeed niet meer, laat een woordvoerder weten. ‘Ten eerste is het aanmelden op één moment voor studenten stressvol. Het starten om 8 uur Nederlandse tijd betekent dat studenten in de VS midden in de nacht de wekker moeten zetten,’ legt ze uit.

Voorrang

Verschillende groepen krijgen binnen de loting voorrang.

  • Studenten van buiten de Europese Economische Ruimte krijgen voorrang op studenten van binnen Europa, omdat zij visumproblemen kunnen krijgen wanneer ze geen woonadres hebben. Studenten van binnen Europa zouden eventueel nog een korte tijd in een hostel kunnen verblijven.
  • Studenten die een AMS, AES, of ASTS-beurs hebben gekregen krijgen eveneens voorrang.

Uitwisselingsstudenten doen mee aan een aparte loting. Tot nu toe is het kameraanbod voor uitwisselingsstudenten altijd voldoende geweest om iedereen die zich aanmeldt een kamer te geven.

‘Ten tweede legt het werken met één startmoment, dat ook de volgorde bepaalt voor toewijzing van de kamers, grote druk op het aanmeldsysteem wat voor problemen kan zorgen. Zo hebben wij afgelopen jaar moeten schuiven met de aanmelddag omdat het systeem overbelast raakte, dit tot frustratie van zowel studenten als onszelf.’

 

De kans is nihil

Om dit in de toekomst te voorkomen gaat de UvA vanaf dit jaar loten. Studenten kunnen zich van 1 tot 15 juni aanmelden, waarna er op 16 juni een loting plaatsvindt. Afhankelijk van hun plek krijgen studenten een mail met hoe groot de kans is dat zij een kamer via de UvA krijgen, variërend van ‘gefeliciteerd, je bent één van de gelukkigen’ tot ‘de kans is nihil dat wij jou aan een woning kunnen helpen’.

 

Studenten die zich pas na 15 juni aanmelden komen wel op een wachtlijst op basis van hun aanmelddatum terecht.

 

De housing service die de UvA in samenwerking met studentenhuisvesters aanbiedt geeft studenten een jaar lang een kamer, tenzij ze bijvoorbeeld vanwege een uitwisseling korter in Nederland blijven. Na dat jaar moeten studenten zelf een kamer geregeld hebben. De universiteit heeft voor haar housing service ongeveer drieduizend kamers gereserveerd bij studentenhuisvesters. Vorig jaar waren er ongeveer 5.500 eerstejaars uit het buitenland.