Het collegegeld voor het studiejaar 2023/2024 gaat mogelijk met meer dan tweehonderd euro stijgen. De stijging van het collegegeld is al jaren gekoppeld aan de inflatie, en die is op dit moment erg hoog.
Dit jaar hadden studenten geluk: vanwege de coronamaatregelen halveerde het kabinet het collegegeld. Voor ‘slechts’ 1.084 euro kun je dit jaar studeren. Volgend jaar betaal je weer het normale bedrag, dat dan bovendien iets is gestegen: 2.209 euro. Het jaar erna kunnen studenten zich echter opmaken voor de grootste stijging in decennia.
Energieprijzen
In juni wordt het collegegeld voor het jaar erop vastgesteld en daarbij baseert het kabinet zich op de inflatie in april. Hoe hoog de inflatie deze maand is, is nog niet zeker, maar vorige maand was die 9,7 procent. Dat komt vooral door de hoge energieprijzen en de oorlog in Oekraïne. De verwachting is dat de inflatie eerder zal toenemen dan zal afnemen.
Uit een berekening van Folia blijkt dat een inflatie van 10 procent zou betekenen dat het collegegeld zal stijgen naar 2.430 euro – een stijging van ruim tweehonderd euro. Dat is ongeveer even veel als de stijging van de afgelopen zes jaar samen.
Het kabinet kan besluiten om de stijging van de collegegelden te dempen, maar het is op dit moment niet duidelijk of het dat ook gaat doen. Een woordvoerder van het ministerie van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap laat weten dat hij op dit moment nog niet kan zeggen hoe hoog het wettelijk collegegeld voor 2023/2024 wordt, en of het ministerie zal afwijken van de rekenmethode. ‘Het wettelijk collegegeld voor dat studiejaar wordt in juni 2022 vastgesteld.’
Basisbeurs
In 2023 wil het kabinet de basisbeurs weer invoeren. Die zal voor thuiswonenden 91 euro gaan bedragen, en voor uitwonende studenten 255 euro. Dat maandbedrag voor uitwonende studenten is ongeveer even hoog als de verwachte verhoging van het collegegeld.