Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Monique Kooijmans
actueel

Genomineerden bekend voor UvA-scriptieprijs

Dirk Wolthekker,
21 maart 2022 - 14:15

Het is weer voorjaar en dat betekent dat de genomineerden voor de jaarlijkse UvA-scriptieprijs bekend worden gemaakt. Er zijn dit jaar zes mannen en één vrouw die meedingen naar de hoofdprijs van drieduizend euro voor de beste masterscriptie van het afgelopen jaar.

Vorig jaar waren vijf vrouwen en een man genomineerd voor de UvA-scriptieprijs, dit jaar zijn de rollen omgekeerd: zes mannen en één vrouw dingen mee naar de jaarlijkse prijs voor de beste masterscriptie. Vorig jaar deed tandheelkundefaculteit Acta niet mee, maar dit jaar wel, waardoor de shortlist bestaat uit zeven kandidaten, één van elk der zeven faculteiten. De zeven genomineerden werden geselecteerd door een facultaire leesclub, die per faculteit een winnaar aanwees.

 

Dance music

De genomineerden zijn Ahsan Hussain (Acta), die cum laude afstudeerde op een scriptie (beoordeeld met een 9,5) over het effect van het gebruik van mondwater bij tandplak. Bedrijfskundestudent Declan Blom, inmiddels werkzaam als belastingadviseur bij Loyens & Loeff, is genomineerd namens Economie en Bedrijfskunde, waar hij de track digital business volgde, waarover ook zijn scriptie gaat. Student muziekstudies Jacob Tucker is genomineerd namens de Faculteit der Geesteswetenschappen. Hij analyseerde voor zijn masterscriptie – bekroond met een 9,5 – de geschiedschrijving van de Britse ‘dance music’. Bijzonder aan Tucker is dat hij in Engeland woont en zijn opleiding aan de UvA volledig vanuit huis heeft gevolgd. Een van de bestemmingen van het prijzengeld is dan ook al bepaald: een reis naar Amsterdam.
 
Google

Geneeskundestudent, inmiddels promovendus, Jelmer Savelkoel is genomineerd namens de Faculteit Geneeskunde (Amsterdam UMC). Vorig jaar won hij als masterstudent al de Snapperprijs 2020 voor zijn publicaties op het vakgebied van de inwendige geneeskunde en de vorming van een internationaal netwerk op het gebied van infectieziekten. Philip Schreurs, inmiddels afgestudeerd in het informatierecht en legal trainee bij Google, is genomineerd namens de Faculteit der Rechtsgeleerdheid. Oliviero Nardi is naar voren geschoven door de bètafaculteit (FNWI), waar hij een scriptie schreef op het gebied van de kunstmatige intelligentie. Zijn scriptie A Graph-Based Algorithm for the Automated Justification of Collective Decisions werd gewaardeerd met een 9,3. De enige vrouw op de lijst is Flavia Togni. Zij staat op de lijst namens de Faculteit Maatschappij & Gedrag (FMG) met de (cum laude) scriptie Long-Awaited Reparations. Het is een studie naar de ervaring van dwangarbeid-overlevenden met een speciaal compensatieprogramma tijdens de Tweede Wereldoorlog.

 

Uitreiking

De facultaire winnaars hebben ieder sowieso een bedrag gewonnen van duizend euro. Wanneer de prijswinnaar (hoofdprijs 3.000 euro) bekend gemaakt zal worden is nog niet bekend. Bureau Alumnirelaties zoekt nog naar een datum waarop juryvoorzitter Agneta Fischer, decaan van de FMG, bekend kan maken wie met de cheque naar huis gaat. Eerder werden de prijzen uitgereikt tijdens de jaarlijkse Universiteitsdag, maar die bestaat niet meer. Vorig jaar vond de uitreiking plaats tijdens een vierdaags online kennisfestival onder de naam UvA Open. Of en wanneer dat festival doorgaat is ook nog niet bekend. De afdeling Alumnirelaties ontbeert nog steeds een permanente directeur.